Site logo
15 iulie 2022

În plin sezon estival, traficul feroviar pe litoral este obstrucționat de o lucrare începută și neterminată de patronul unui restaurant. Șantierul ar fi trebuit să se încheie pe 15 mai, deci înainte de începerea sezonului, însă acest lucru nu s-a întâmplat, așa că CFR SA a fost nevoită să introducă inițial o restricție de viteză de 15 km/oră, apoi de 30 km/oră.

Trenul pleacă din Costinești Tabără spre Halta Neptun, cu o viteză de 70-80 km/oră. După numai câteva minute însă, încetinește la 30 km/oră. Restricție de viteză în dreptul restaurantului Popasul Pescarilor din apropiere de stațiunea Olimp.

După ce că pe secția Constanța-Mangalia sunt destule restricții și limitări de viteză, chiar la începutul acestui sezon estival a mai apărut una. Și nu din cauza stării proaste a liniei sau a traverselor, ci din cauza unei investiții private care ar fi trebuit să se finalizeze la mijlocul lunii mai, fapt care nu s-a mai întâmplat, lucrările fiind sistate, cu promisiunea că vor fi reluate la toamnă.

Treceri ale căii ferate improvizate de patronii restaurantului. CFR SA se face că nu le vede

traficul feroviar pe litoral

Cu ani în urmă, între linia de cale ferată și plajă aici a fost ridicat un restaurant cu specific pescăresc. Pentru accesul din parcare, clienții și personalul stabilimentului traversează calea ferată prin intermediul a patru treceri improvizate de patroni, prevăzute cu panouri cu avertismentul ”Atenție la tren”. Un demers riscant, având în vedere că trenul vine dintr-o curbă, unde vizibilitatea este obturată de vegetația sălbatică din zonă. Doamne ferește de un accident!

Club Feroviar a întrebat responsabilii CFR SA  dacă modul cum se face în prezent accesul la restaurant, cu traversarea căii ferate, a fost avizat de companie. Răspunsul CFR SA a fost: ”Trecerile pietonale realizate neinstrucțional și, implicit, fără vreun aviz din partea CFR, sunt dezafectate, când este constatată existența lor”. Nu putem decât să înțelegem că CFR SA nu a constatat existența acestor patru treceri, din moment ce ele nu au fost dezafectate.

Traficul feroviar pe litoral, restricționat la 30 km/oră la Popasul Pescarilor

traficul feroviar pe litoral


traficul feroviar pe litoral

Între timp însă patronii restaurantului se pare că au conștientizat pericolul și au decis să amenajeze un tunel pietonal pe sub calea ferată, pentru a facilita accesul clienților din parcare către local. Zis și făcut. Primăria comunei 23 August, pe a cărei rază administrativ-teritorială se află, a eliberat autorizație la începutul lunii februarie de construcție, iar în dreptul căii ferate a fost instalat panoul de identificare a investiției: ”Subtraversare linie ferată Constanța-Mangalia la km 258+000 cu tuburi de beton armat cu diametrul de 2200 mm”.

Tot de aici aflăm că termenul de execuție a lucrării este de două luni de zile, iar șantierul a fost deschis la data de 7 martie 2022 și ar fi trebuit finalizat pe 15 mai 2022. Numai că ”la locul faptei” nu e nici urmă de muncitor. Din cauza faptului că lucrarea nu a fost dusă la bun sfârșit, Regionala Constanța a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a fost nevoită să introducă în primă fază o restricție de viteză de 15 km/oră, care apoi a fost ridicată la 30 km/oră. Chiar și așa, circulația este dată peste cap în plin sezon estival, când numărul de trenuri este sporit, în condițiile în care pe acest sector se circula cu 70-80 km/oră. Și în funcție de această viteză a fost întocmit Mersul Trenurilor 2021-2022. Cum viteza a scăzut, apar întârzieri în circulația garniturilor și, implicit, inconveniente pentru turiști și navetiști deopotrivă.

Între Costinești și Mangalia linia va fi dublată

O altă problemă care se ridică în legătură cu această subtraversare a căii ferate Constanța-Mangalia este că între Costinești și Mangalia linia este propusă pentru dublare. Modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, cu electrificare pe tot traseul și dublare pe anumite sectoare, este propusă pentru finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

La mijlocul lunii ianuarie, CFR SA și Asocierea Baicons Impex SRL – ISPCF SA au semnat contractul, în valoare de 7,7 milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea studiului de fezabilitate, etapa I a programului de electrificare și reabilitare a liniei Constanța-Mangalia (43 km), pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători cu 160 km/oră, respectiv cu 120 km/oră pentru trenurile de marfă. Durata de execuție a contractului este de nouă luni de zile, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar, deci în toamnă ar trebui să fie gata studiul.

După accea nu mai rămâne decât ca Guvernul să aprobe indicatorii tehnico-economici, iar CNCF CFR SA să scoată la licitație lucrările de proiectare și execuție. Oricum, având în vedere că obiectivul urmează să fie finanțat prin intermediul PNRR, toată lucrarea ar trebui să fi finalizată până în 2026.



Șeful de unitate spune că lucrările se reiau la toamnă

L-am întrebat în legătură cu aceste lucruri pe șeful de unitate de la restaurantul Popasul Pescarilor, Sorin Rusu. El a dat asigurări că lucrările la subtraversarea căii ferate vor fi reluate la toamnă, după încheierea sezonului estival, când constructorul va aduce pe șantier o foreză similară celor care sapă tunelurile de metrou.

Potrivit lui Sorin Rusu, avizul primit de la CNCF CFR SA este pentru linie simplă, dar cu obligativitatea de a se lua în calcul dublarea ei ulterioară. ”Dacă vor începe lucrările de dublare a căii ferate, mai punem câteva tuburi (de beton armat – n.re.d) și se rezolvă problema”, a spus el, care a precizat că investiția, la parametri actuali, cu linie simplă, este estimată la aproximativ 140.000 de euro.

Însă atunci când se va face dublarea liniei ferate va apărea o altă problemă: pasajul pietonal se va termina fix în lacul de pe partea cealaltă, iar parcarea practic va dispărea. ”Da, ne va afecta parcarea, ne valua mult din ea. Însă să vedem noi că se dublează linia, că am tot auzit, dar nu am văzut nimic concret până acum, că găsim noi o soluție”, spune neîncrezător șeful de restaurant.

Lucrarea a fost avizată de CFR SA

La solicitarea Club Feroviar, responsabilii CNCF CFR SA au răspuns că ISPCF SA București, în numele SC Activ Galaxy SRL, societatea care deține restaurantul Popasul Pescarilor, a solicitat la data de 15 iunie 2021 acordul de principiu pentru lucrare.

Regionala Constanța a emis acordul de principiu la data de 24 iunie 2021, iar Serviciul Avizare Furnizori Feroviari și Terți, din cadrul CFR SA, a emis Avizul CFR la data de 11 ianuarie 2022. ”În proiectul tehnic depus, au fost prevăzute restricții de viteză, restricții care se regăsesc și în Caietul de Sarcini, la Capitolul Lucrări Definitive. Menționăm faptul că SRCF Constanța a emis Autorizația CFR pentru începerea lucrărilor la data de 01.02.2022, amplasamentul s-a predat constructorului, prin Proces Verbal, la data de 07.03.2022, iar la data de 14.03.2022, a fost încheiat Contractul de supraveghere lucrări, pentru perioada de execuție a lucrărilor”, se arată în răspunsul menționat.

De la două luni s-au făcut trei, dar lucrarea nu e gata nici după patru

De aici apar unele inadvertențe între datele înscrise pe panoul de identificare a investiției de la locul șantierului și ceea ce a fost comunicat către CFR SA. Conform panoului, așa cum am menționat mai sus, pasajul subteran trebuia finalizat până la data de 15 mai 2022. Însă graficul de execuție menționează ca termen o lună mai târziu, după cum precizează CFR SA: ”Graficul de execuție al lucrărilor cuprins în documentația tehnică, prezentată la solicitarea avizului cerut prin Certificatul de urbanism, implică perioada de trei luni calendaristice, de la data predării amplasamentului, respectiv a încheierii contractului de supraveghere (14.03.2022). Conform graficului de execuție lucrările aveau termen de finalizare 15.06.2022. Menționăm faptul că, Societatea în cauză și beneficiarul au transmis că lucrările înregistrează întârzieri deoarece întâmpină deficiențe de aprovizionare cu materii prime. În final, vă comunicăm faptul că SRCF Constanța va notifica constructorul pentru finalizarea cu celeritate a lucrărilor, astfel încât să fie eliminată restricția de viteză”.

Celeritate poate va fi, dar abia la toamnă, așa că restricția de viteză va persista până la finalul acestui sezon estival.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share