
FOTO. Zi de haos pe rețeaua CFR: furtună, locomotive defecte, întârzieri
A fost zi de haos pe rețeaua feroviară din România. Dincolo de furtuni, care au prăvălit copaci peste calea ferată, au fost și două locomotive defecte. Totul s-a contabilizat în întârzieri mari ale trenurilor, care au pus la grea încercare nervii pasagerilor. Oricum, călătorii feroviari au ajuns teferi la destinații, chiar dacă nervoși, ceea ce nu se poate spune despre transportul rutier, unde au fost mai multe accidente, unele necesitând spitalizare.
Problemele au început din cursul nopții trecute, când furtunile au făcut ravagii în Transilvania, inclusiv pe calea ferată.
Copaci căzuți pe calea ferată în Ardeal
Operatorul feroviar de stat a informat, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, că mai multe trenuri înregistrează întârzieri din cauza condițiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate și la întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică, cu implicații în circulația trenurilor CFR Călători între stațiile Stânceni și Răstolița.
Astfel, au fost afectate trenurile:
IR 1942 Mangalia – Satu Mare (183 de minute întârziere la ora publicării acestui articol, trenul nu a ajuns nici acum la destinație, unde are fi trebuit să sosească la ora 10,39 dimineața);
IR 1641 București Nord – Satu Mare (215 minute întârziere);
IR 407 Budapesta – Brașov (148 de minute întârziere față de ora programată de sosire la destinația finală, 9,43).
CFR Călători a precizat faptul că a pus la dispoziția managerului de infrastructură – CFR SA locomotive diesel pentru a permite tranzitarea zonelor afectate, dupa redeschiderea circulatiei.Programul de circulație în zonele afectate de vremea nefavorabilă se desfășoară în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA. În funcție de evoluția fenomenelor atmosferice, sunt posibile și alte decalări ale orariilor trenurilor, au precizat responsabilii SNTFC CFR Călători.
Echipele de intervenție ale CFR SA au acționat pentru restabilirea circulației
La rândul ei, Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, a precizat că pe intervalul Lunca Bradului – Răstolița trenurile au circulat în cursul nopții cu dublarea garniturilor cu o locomotivă diesel, din cauza pagubelor produse de copacii prăbușiți – fir de contact rupt, console arse etc. În cursul dimineții s-a intervenit în zona stației Lunca Bradului pentru remedierea deranjamentului și repunerea sub tensiune a liniei de contact pe intervalul Lunca Bradului – Stânceni.
Inițial, CNCF CFR SA a dat ca termen limită ora 12,00 pentru reluarea în condiții normale a traficului pe intervalul respectiv. Ulterior a anunțat că a ora 11.26 s-au finalizat toate intervențiile, iar traficul feroviar între stațiile Răstolița – Stânceni a fost reluat în condiții normale.
Locomotive defecte pe magistralele 500 și 600
Dar nu doar furtunile au creat probleme majore în circulația trenurilor de călători, ci și belelele la materialul rulant al operatorului feroviar de stat. Mai exact, locomotive defecte.
Trenul Interregio 1660 a plecat din stația Iași luni dimineață la ora 6,20, având destinația finală Gara de Nord din București, unde ar fi trebuit să ajungă la ora 12,58. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece, potrivit informațiilor Club Feroviar, locomotiva aflată la tracțiunea trenului s-a defectat la Tecuci. Această problemă a cauzat o întârziere de 95 de minute (peste o oră și jumătate).
Și perechea acestui tren, IR 1661, a avut o problemă similară. Trenul a plecat din stația București Nord la ora 6,51, cu destinația finală Iași, unde ar fi trebuit să sosească la ora 13,02. Nici în acest caz, circulația nu s-a desfășurat conform programului stabilit, deoarece la Buzău locomotiva aflată la tracțiunea garniturii s-a defectat. În urma acestui pocinog, trenul a înregistrat o întârziere de 40 de minute la sosirea în Iași.
Nu este prentru prima oară când locomotivele SNTFC CFR Călători se defectează în parcurs, din cauza vârstei lor venerabile și din cauza restanțelor la revizii și reparații. Ultimul incident de acest fel a avut loc cu nici 24 de ore în urmă, așa cum a scris Club Feroviar.
Transportul feroviar este sigur, spre deosebire de cel rutier
În ciuda acestor inconveniente, transportul feroviar rămâne cel mai sigur din România, comparativ cu ce se întâmplă pe șosele. Mai sunt locomotive defecte, întârzieri, dar nu ajungi la spital.
Vom da un singur exemplu. Luni dimineață, un autocar cu 57 de pasageri la bord şi un autocamion au fost implicate într-un accident pe DN 1, pe raza localităţii Porumbacu de Sus, din judeţul Sibiu.
”Plan Roșu activat în județul Sibiu în urma unui accident rutier. Este vorba de un autocar care a ieșit în afara părții carosabile pe DN 1 pe raza localității Porumbacu de Sus. Începând cu ora 07:00 a fost activat planul roșu de intervenție. Din primele informații nu se cunoaște numărul total de victime”, a anunțat ISU Sibiu.
La fața locului au fost mobilizate trei echipaje SMURD, dintre care unul cu medic, o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială de stingere și șase ambulanțe SAJ, dintre care una cu medic. De asemenea, la fața locului a fost alertat elicopterul SMURD.
Din totalul celor 57 de persoane implicate în accidentul rutier, trei au fost duse la spital.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail