Slide Slide Slide


PARTENERI:

Gabriela Firea și Sorin Grindeanu vor locuri rezervate femeilor în conducerile companiilor feroviare

By

Politician care cât de curând ar putea ajunge la DNA în legătură cu contractul semnat cu turcii de la Otokar pentru autobuzele cumpărate în mandatul ei în București, Gabriela Firea are probleme mai serioase. Și anume faptul că femeile nu sunt reprezentate în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, printre care Metrorex, CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă etc.

Gabriela Firea i-a propus ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, modificări ale OUG 109 din 2011 (a guvernanței corporative) care să oblige la cooptarea de femei în Consiliie de Administrație ale companiilor de stat.

„Schimbăm o percepție învechită și un stereotip! (…) Am finalizat un proiect important prin care egalitatea de șanse între femei și bărbați nu rămâne doar la nivel de vorbe, iar femeile vor demonstra că pot face mai mult. Prin proiectul promovat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse asigurăm locuri pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Împreună cu vicepremierul, ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu și ministrul Economiei, Florin Spătaru, propunem modificarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Avem susținerea coaliției de guvernare pentru acest proiect și sprijin din partea președintelui Camerei Deputaților și al PSD Marcel Ciolacu, dar și a premierului Nicolae Ionel Ciucă. Este o modificare importantă pentru statutul femeilor în societatea noastră. (…) Nu putem rămâne în urma vremurilor, având mentalități învechite. Sunt nenumărate femei de succes în afaceri, politică sau activism civic. Trebuie să depășim aceste stereotipuri și idei învechite. Femeile pot fi și mame bune, iubitoare, implicate în creșterea copiilor și să aibă, în paralel, cariere extraordinare”, spune Firea.

Măsura propusă este discutabilă din mai multe puncte de vedere. Oricine poate obiecta că legislația actuală nu discriminează în niciun fel accesul femeilor la funcții de conducere, mai mult pedepsește eventualele discriminări. O obligativitate a reprezentării femeilor sau bărbaților în CA pe criterii de gen ar semnifica o abdicare de la selecția pe criteriul performanței fiecăruia. Nu în ultimul rând, dacă se dorește eliminarea discriminării, prevederi despre egalitatea de șanse și accesul în funcții publice trebuie să privească nu doar femeile, ci și alte minorități discriminate, precum cele sexuale, etnice etc.

Invitat la o emisiune realizată de Gândul.info, Adrian Criț a dezvăluit în premieră că dosarul achizițiilor de autobuze Otokar, contract semnat pe vremea mandatului Gabrielei Firea ca primar general se află sub atenția organelor de cercetare. Adrian Criț a spus că autobuzele au deficiențe „sistemice” ale unor componente importante, precum instalațiile de încălzire, climatizare, suspensie, frânare și că firma turcească nu face corespunzător întreținerea.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share