Site logo
6 iunie 2020
Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu

La începutul acestei luni s-a deschis la Hunedoara Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu, amenajat într-un spațiu din apropierea centrului vechi al orașului, aflat pe bulevardul Libertății, pe unde se poate ajunge și la castelul Corvinilor. Ironia este că Hunedoara nu mai are de mulți ani curse feroviare de călători.

Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu



Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu

Muzeul privat a fost înființat  în amintirea fostului pilot de automobilism hunedorean, care a participat la peste o sută de raliuri automobilistice, câștigând o mulțime de trofee, inclusiv cel de campion național, informează PressAlert.ro.

Valentin Banciu a colecționat de-a lungul vieții sute de machete de tren și de mașini, iar soția sa, Delia Silvia Banciu, a decis, cu ajutorul unor apropiați, printre care și Mihai Leu, să înființeze acest muzeu, în care să expună impresionanta colecție. Povestea își are începuturile cu jumătate de veac în urmă, când micuțul Valentin a primit de la un unchi din Austria, inginer feroviar, un trenuleț care i-a plăcut atât de mult, încât a dat naștere unei pasiuni care a durat întreaga sa viață.

Ce puteți vedea la Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu

Colecția sa cuprinde piese în miniatură din diferite epoci, achiziționate în România și în străinănătate.  Înainte de a părăsi această lume, Valentin Banciu lăsase soției sale adresele a două case de licitații pentru a-i evalua cele 18.000 de piese achiziționate timp de peste patru decenii, dar aceasta n-a avut puterea să se despartă de trenulețele și mașinuțele adunate într-o viață de om și a decis să înființeze un muzeu în care să pună în valoare  o parte din spectaculoasa colecție, într-o manieră la fel de atractivă.

Muzeul oferă vizitatorilor o lume în miniatură, cu garnituri de tren, locomotive și mașini din colecția lui Valentin Banciu expuse într-un decor de poveste, care reproduce în cele mai mici detalii peroane cu călători, pasarele, tuneluri sau viaducte înconjurate de peisaje fermecătoare. Tot în miniatură sunt reproduse Castelul Corvinilor, traseul mocăniței și un traseu de telegondolă, iar vizitatorii sunt plimbați prin toate cele patru anotimpuri.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10,00 și 20,00.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share