Site logo

Grindeanu dă gratis un spital, o policlinică și șase dispensare CF construite din banii ceferiștilor

28 martie 2024

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, vrea să dea gratis către Ministerul Educației un spital, o policlinică și șase dispensare CF din cinci orașe, construite din banii ceferiștilor. Acestora li se adaugă (de fapt se scad din averea Căilor Ferate Române) peste 3,5 hectare de teren situate în zona de nord a Bucureștiului.

Pe site-ul ministerului a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind transferul Spitalului Clinic C.F. nr. 2 – București din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în administrarea Ministerului Educatiei, prin Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, instituție de învățământ superior de stat și de cercetare, cu personalitate juridică, de interes public.



”Explicații” în limbaj de lemn

Din titlul proiectului de act normativ s-ar putea trage concluzia că este vorba doar de spitalul ceferiștilor din nordul Capitalei, însă, așa cum vom vedea mai jos, vizate sunt unități sanitare dependente de acesta din cinci orașe, dar și alte facilități din București.

Motivarea acestui transfer este prezentată în Nota de fundamentare a proiectului într-un limbaj de lemn, o înșiruire de cuvinte fără fond, din care spicuim doar două fraze: ”Prin transferul Spitalului Clinic C.F. nr. 2 – București se are în vedere menținerea activităţilor specifice medicale într-un sistem integrat care conduce la îmbunătăţirea accesibilităţii și diversificarea serviciilor medicale, creşterea calităţii asistenţei medicale și a activității de instruire și pregătire a studenților și rezidenților, precum și asigurarea permanentă a condițiilor optime de organizare și finanțare a activităților privind examinările medicale și psihologice si pentru personalul cu diverse atribuții. Prin această absorbție se meține mai departe funcționalitatea clădirilor și spațiilor aferente Spitalului Clinic C.F. nr. 2 – București, identificate în Hotărârea de Guvern pentru a fi destinate asigurării asistenței medicale tuturor persoanelor care au beneficiat de servicii medicale la nivelul acestei structuri și, în plus față de acestea, acces la asistență medicală de urgență calificată și servicii medicale multidisciplinare integrate și de înaltă calitate, efectuate cu aparatură de înaltă performanță în cadrul bazelor clinice de care dispune UMFCD”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


De ce cu titlu gratuit, când au fost construite cu banii CFR?

Dincolo de forma în care ne este prezentată această motivație, nu se explică însă de ce transferul se face cu titlu gratuit, având în vedere că aceste facilități spitalicești au fost construite cu banii investiți mai bine de un secol de către Căile Ferate Române.

Oare Compania Națională de Căi Ferate CFR SA (care, fiind vorba de bunuri imobile, deci infrastructură, ar fi trebuit să fie proprietara spitalelor, policlinicilor și dispensarelor respective) nu ar fi avut nevoie de niște bani în plus pentru modernizarea rețelei feroviare? Doar terenul aferent Spitalului CF 2 din bulevardul Mărăști nr. 63, București, cu o suprafață de 35.854 mp, are o valoare de inventar de 135.648.809, adică aproximativ 27 de milioane de euro. Atenție, este vorba doar de valoarea de inventar, căci terenul cu pricina valorează mult mai mult, fiind situat într-o zonă în care prețurile pe piața imobiliară sunt exorbitante!

Dispensare CF din Urziceni, Chitila, Titu, Videle, Giurgiu, un punct medical de la Stadionul Rapid și multe altele – pe lista de ”cadouri”

Dar să vedem ce se mai află pe lista de ”cadouri” a ministrului Sorin Grindeanu, în afară de Spitalul CF 2 din București.

În subordinea acestuia se mai află multe unități spitalicești. Le enumerăm, așa cum sunt ele prezentate în anexele la proiectul de act normativ:

  • Policlinica CFR Grivița
  • Dispensar Medical Compania Industrială Grivița SA
  • Dispensar Medical Urziceni
  • Dispensar Medicină Generală Depou Triaj
  • Dispensar Medicină Generală Depoul București Călători
  • Dispensar Medicină Generală stația București Triaj
  • Dispensar Medicină Generală stația CF Chitila
  • Dispensar Medicină Generală stația CF Titu
  • Dispensar Medicină Generală stația CF Videle
  • Dispensar Medicină Generală + Stomatologie, municipiul București, sector 6, Giulești
  • Dispensar Medical TRANSCOM, municipiul București, sector 1, str. Gen. Gheorghe Manu, nr. 31
  • Punct medical peluza Stadion Rapid
  • Dispensar Medical Giurgiu din stația CF
  • Clădire situată în Revizia de Vagoane Grivița, din cărămidă și fundație de beton.

Transferul spitalelor CF a scos ceferiștii în stradă

Modul în care înțelege ministrul Sorin Grindeanu să ”scape” de spitalele, dispensarele și policlinicile CF a scos ceferiștii în stradă. Și nu de puține ori.

Au protestat față de această decizie atât Denisa Popovici, președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, cât și lideri sindicali de la calea ferată, printre care-i menționăm pe Rodrigo Maxim, Iulică Măntescu și Florea Dobrescu. Însă, pe principiul ”câinii latră, ursul merge”, Grindeanu a continuat demersurile de transfer al unităților spitalicești ale ceferiștilor către primării sau Ministerul Apărării Naționale (cum este cazul Spitalului CF 1 Witing din București).



Share