Site logo
Guvernul a aprobat instrumentul prin care statul poate asigura finanțarea metroului Cluj Napoca
4 septembrie 2024
metrourile București și Cluj supervizarea lucrărilor la metroul Cluj finanțare pentru metroul Cluj Napoca metroul din Cluj-Napocametrourile București și Cluj supervizarea lucrărilor la metroul Cluj finanțare pentru metroul Cluj Napoca metroul din Cluj-Napoca

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de act legislativ privind finanțarea unor proiecte de transport verde din emisiunile naționale de euroobligațiuni. Cu alte cuvinte, orice proiect verde de infrastructură poate fi finanțat din datoria publică, inclusiv metroul din Cluj-Napoca despre care politicieni clujeni spun că ar fi pierdut finanțarea europeană gratuită. Finanțarea metroului Cluj-Napoca, asigurată?

Proiectul de OUG privește reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Două miliarde de euro împrumutate de stat pe piețele internaționale

Prin Hotărârea Guvernului nr. 83/2024 din 08.02.2024 a fost aprobat Cadrul referitor la finanţarea unor proiecte care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice. În data de 15 februarie 2024, România a realizat emisiunea inaugurală de obligațiuni verzi pe piețele internaționale de capital, respectiv o tranșă nouă în valoare totală de două miliarde EUR cu o maturitate de 12 ani. În prezent, Guvernul este implicat în procesul de alocare al fondurilor atrase din emisiunea de euroobligațiuni verzi, fiind deja alocate fondurile pentru cheltuielile aferente proiectelor verzi eligibile din perioada 2021-2023 și cheltuielile parțial realizate în cursul anului 2024.

Finanțarea metroului Cluj-Napoca, asigurată?

Proiectul devenit miercuri OUG arată că:

„ART. XLV – (1) Autoritățile de management ale programelor operaționale pentru perioada de programare 2021-2027 sau după caz coordonatorii de reformă/investiții ai Planului Național de Redresare și Reziliență stabiliți potrivit legii pot încheia acte adiționale la contractele de finanțare încheiate cu beneficiarii pentru infrastructura de transport feroviar și/sau pentru infrastructura de transport cu metroul, cu avizul Ministerului Finanțelor, în limita sumelor disponibil a fi alocate provenind din împrumuturi contractate de România din emisiunile de obligațiuni verzi pentru a asigura finanțarea categoriilor de cheltuieli neeligibile, a cofinanțărilor sau după caz a finanțării publice naționale sau oricăror alte categorii de cheltuieli stabilite potrivit legii cu respectarea legislației privind datoria publica si a Hotărârii Guvernului nr. 83/2024 privind aprobarea Cadrului referitor la finanțarea unor proiecte care sunt destinate protejării mediului înconjurător și combaterii schimbărilor climatice și doar în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare alocate cu această destinație prin legea bugetului de stat”.

Într-o declarație dată după ședința de Guvern, premierul Ciolacu a spus că „la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi”.

Euroobligațiunile verzi, la mare căutare

Oficialii guvernamentali au afirmat că se asigură o sursă de finanțare concretă unor proiecte de infrastructură verde, în condițiile în care se asigură și posibilitatea utilizării în continuare a emisiunilor de euroobligațiuni verzi care beneficiază de o cerere foarte mare din partea mediilor investiționale cu beneficii din perspectiva diversificării bazei investiționale și asupra costurilor de finanțare (prima emisiune de euroobligațiuni verzi în suma de două miliarde EUR si maturitate de 12 ani, din acest an, a beneficiat de o primă negativă de emisiune, respectiv o reducere a marjei de 10bps – 0,1%).

Metroul din Cluj: Uite finanțarea, nu e finanțarea

Aprobarea pachetului va facilita și finanțarea unor proiecte locale de transport, unul dintre cele mai cunoscute fiind realizarea unei rețele de metrou la Cluj. Deși a negat pierderea finanțării europene pentru metrou, primarul Emil Boc ar putea fi unul dintre beneficiarii măsurii aprobate de Guvern.

Înt-o postare pe o pagină de socializare, primarul a spus zilele trecute: „Dincolo de toate discuţiile din spaţiul public, doresc să ştiţi că metroul se face! În octombrie-noiembrie sosesc «cârtiţele» care fac tunelurile pentru metrou şi încep lucrările propriu-zise. Acum se lucrează la devierea utilităţilor, au fost făcute exproprierile şi se pregăteşte prima staţie din Floreşti, de unde vor intra «cârtiţele» în subteran. Discuţia despre finanţare este de natură tehnică, metroul are contract de finanţare din fonduri europene”, a spus el.

În ședința Consiliului Local din 29 august, un deputat de Cluj, și anume Sabin Sărmaș, a cerut explicații cu privire la pierderea finanțării de 300 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru metroul din Cluj, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat de la Bruxelles că sunt probleme cu jaloanele care privesc trenul subteran din Cluj.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share