Site logo
3 august 2022

Companiile feroviare vor elibera bilete pentru întreaga rută, indiferent de schimbări, un Memorandum care prevede această posibilitate fiind aprobat miercuri de către Guvern.

Memorandumul analizat azi de Guvern poartă numele „Aprobarea constituirii unui grup de lucu pentru modifcarea și completarea legislației aplicate în transportul feroviar public de călători, în vederea utilizării unui „Sistem integrat, bază de date unică și furnizare de informații privind serviciul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători” și este propus după ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară a încheiat un contract care și-a propus atingerea a două obiective, și anume realizarea unui sistem de ticketing de către operatori și un sistem de raportare și control a numărului de călătorii efectuate în cadrul fiecărui operator.

Sistemul va permite operatorilor să elibereze legitimații de călătorie pe întreaga rută, indiferent de faptul că unele segmente ale călătoriei sunt operate de alte companii. Deocamdată, argumentează Ministerul Transporturilor – inițiator al Memorandumului,  integrarea este dificilă. În cazul persoanelor care beneficiază de facilități, cotoarele foilor de drum au regim fiscal și nu se poate renunța la ele.

Proiectul de Memorandum menționează că pentru a fi posibilă eliberarea de bilete, dar și decontarea valorilor între operatori, trebuie modificate nu mai puțin de 13 acte normative, menționate în cuprinsul documentului.

Memorandumul propune operatorilor privați înființarea unui grup de lucru format din specialiști ai ARF și condus de președintele ARF.

Oricum, implementarea sistemului electronic are loc cu întârziere. „Prin Hotărârea Guvernului nr.146/2020 privind aprobarea contractelor de servicii publice pentru
perioada 2020 – 31 decembrie 2021 în transportul feroviar public de călători, conform prevederilor art.10, ”Operatorii de transport feroviar public de călători care încheie contracte de servicii publice au următoarele obligaţii:
a) să asigure, începând cu data de 1 ianuarie 2021, interoperabilitatea sistemelor de ticketing cu baza de date comună a Autorităţii pentru Reformă Feroviară, în conformitate cu
reglementările în vigoare, pentru crearea unei baze de date comune.……….”, se arată în Memorandum.

Ce operațiuni vor fi permise de noul sistem

Prin dezvoltarea și implementarea soluției software „Platformă emitere electronică de bilete la trenurile de călători în trafic intern, prin asigurarea interoperabilității sistemelor de
ticketing ale operatorilor de transport feroviar de călători, aceasta va fi pusă la dispoziție de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară și va îndeplini următoarele funcții:

  • vânzarea de legitimații de călătorie de la un post electronic asistat de personal de tip casier;
  • vânzarea de legitimații de călătorie de pe un aparat mobil, tabletă, smartphone sau similar;
  • vânzarea de legitimații de călătorie de la un automat de bilete care permite mai multe
    modalități de plată (Card bancar, Monetar etc.);
  • vânzarea de legitimații de călătorie online (internet);
  • înregistrarea automată a datelor de vânzare în format electronic, către back-end–ul sistemului, pentru constituirea bazei de date comune, în vederea calculului automat al subvențiilor’
  • facilități de tip „Ghișeu unic”, respectiv:
    – vânzarea de legitimații de călătorie la orice tren, indiferent de operatorul de transport de călători public feroviar care îl operează;
    – rezervarea locurilor la trenurile oricărui operator de transport de călători feroviar;
    – decontul veniturilor între operatorii de transport de călători.


Piedicile din prezent

În prezent, legislația în vigoare nu permite emiterea de legitimații de călătorie printr-o
platformă de interconectare, mai ales în cazul beneficiarilor de facilități care se acordă prin
intermediul unor bilete de călătorie gratuită sau taloane speciale de călătorie deoarece la
prezentarea biletelor de călătorie gratuită sau taloanelor speciale de călătorie, operatorul de transport reține un cupon statistic sau un cupon-talon. Cuponul statistic/talon reprezintă un document fiscal în baza căruia se întocmesc deconturile pentru facilități de către operatorii de transport feroviar, conform legislației în vigoare și în baza cărora se efectuează decontarea călătoriilor gratuite sau cu reducere. Deconturile (în unele cazuri împreună cu cupoanele aferente) se transmit de către operatorii de transport feroviar către instituțiile care decontează reducerile respective, în baza normelor legislative în vigoare și/sau a convențiilor și contractelor în vigoare.
În prezent, conform prevederilor legislative în vigoare, un cupon statistic/talon poate fi folosit numai pentru călătoria cu un singur operator de transport.

Proiectul poate fi consultat aici.

 

 

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share