Site logo
27 martie 2020
bugetul CFR SA pe 2020 trenul București-Suceavabugetul CFR SA pe 2020 trenul București-Suceava

Deși figura pe ordinea de zi a ședinței de joi seara, Guvernul nu a adoptat bugetul CFR SA pe 2020, după cum reiese din comunicatul de presă al Palatului Victoria dat publicității azi noapte.

bugetul CFR SA pe 2020 trenul București-Suceava

În proiectul de buget de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor, pentru acest an gestionarul infrasructurii feroviare are programate pierderi în valoare de 392,66 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 80 milioane de euro.

Veniturile totale sunt estimate la puțin peste patru miliarde de lei, din care veniturile din exploatare reprezintă 3,88 miliarde de lei. De cealată parte, veniturile totale ale CNCF CFR SA sunt bugetate la 4,4 miliarde de lei, dintre care cheltuieli de exploatare 4,28 miliarde de lei.

Bugetul CFR SA pe 2020. Veniturile pot scădea din cauza pandemiei de coronavirus

În condițiile în care activitatea operatorilor feroviari, în special cea a CFR Călători, s-a redus drastic din cauza pandemiei de coronavirus, este de așteptat ca și veniturile CFR SA să scadă față de estimări, cu precădere cele din Tariful pentru Utilizarea Infrastructurii (TUI).

Cheltuielile cu personalul sunt în sumă de aproape 1,7 miliarde de lei. La finele anului, se prognozează că CFR SA va avea 23.406 salariați, față de numărul mediu de 22,947. Câștigul mediu lunar brut pe salariat nu este prea mare, de 5.315 lei (valoarea recalculată).

Cheltuielile pentru investiții sunt bugetate la peste nouă miliarde de lei, echivalentul a aproape două miliarde de euro, din care doar sub 83 milioane de lei provin de la bugetul statului. Creanțele restante se ridică la 1,26 miliarde de lei, din care aproape un miliard reprezintă restanțele CFR Marfă la plata TUI.

Bugetele altor companii din subordinea MTIC au fost aprobate

Bugetul CFR SA pe 2020 nu a fost aprobat, în schimb au primit undă verde bugetele mai multor entități din subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Astfel, au fost adoptate bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 ale Regiei Autonome ”Autoritatea Aeronautică Civilă Română”, Companiei Naţionale ” Administraţia Porturilor Dunării Fluviale”-S.A, Regiei Autonome ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, Companiei Naționale ”Administrația Canalelor Navigabile” S.A., Societății Naționale ”Aeroportul Internațional Timișoara –Traian Vuia” S.A., Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Dunării Maritime” S.A. Galați, Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța și Regiei Autonome  ”Registrul Auto Român”.

De asemenea, Guvernul a mai adoptat două hotărâri cu impact în domeniul transporturilor. Prima vizează aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”Creşterea securităţii şi siguranţei traficului de pasageri pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa”.

A doua, despre care a scris ieri Club Feroviar, se referă la trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor mijloace fixe aflate în administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate ”CFR”-S.A-Sucursala Regională CF Bucureşti, în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării, după caz.

Bugetele CFR Călători și CFR Marfă au fost adoptate săptămâna trecută

Guvernul a adoptat, în ședința de săptămâna trecută, bugetele celorlalte societăți feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Guvernul a adoptat o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă “CFR Marfă” – SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

În proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an al CFR Marfă este prevăzută o pierdere zero. Veniturile totale sunt estimate la 1,09 miliarde de lei, față de numai 769,19 milioane de lei anul trecut.

O altă Hotărâre a fost adoptată săptămâna trecută pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători “CFR Călători” – SA. Pentru 2020 CFR Călători și-a propus o pierdere de 539 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 110 milioane de euro, în creștere substanțială față de cea de anul trecut, care în rectificarea bugetară era prevăzută la 354 milioane de lei.

Tot săptămâna trecută, a trecut de Guvern și bugetul pe 2020 al telecomunicații CFR SA.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share