
Inaugurarea și deschiderea oficială a DB Cargo Romania Academy. Prezentarea primului simulator de conducere trenuri produs în România
DB Cargo Romania, operator privat de transport feroviar de marfă cu capital german, a inaugurat joi, 27 iulie, la Craiova un centrul de formare și calificare profesională DB Cargo Romania Academy, în prezența multor specialiști din domeniul feroviar care susțin inițiativa acestei companii. În cadrul academiei, cei interesați se vor putea califica pentru meseriile de mecanic de locomotivă, revizor tehnic vagoane și șef de tren, pentru primele două meserii cursurile fiind deja demarate.
DB Cargo Romania Academy este primul centru de formare privat care va pregăti și califica viitori lucrători feroviari, fiind totodată singurul centru care și-a început activitatea din cele 21 autorizate de ASFR (Autoritatea de Siguranță Feroviară din România).
Evenimentul deschiderii centrului a beneficiat de prezența lui Eduard Iancu, director general DB Cargo Romania. El a promis că în acest proiect va prima calitatea și a dat asigurări că nu se va face rabat de la pregătirea riguroasă a tuturor cursanților și absolvenților acestor cursuri.
Potrivit directorului ASFR, Petru Bogdan, prezent la eveniment, proiectul are multiple beneficii pentru viitorul sectorului de instruire feroviară. Petru Bogdan este sigur de performanțele ce vor fi demonstrate atât de către elevii înscriși, cât și formatorii care vor pregăti viitorul personal feroviar.
Personalul care va pregăti elevii este format din 10 lectori care vor tine cursuri de mecanică, toți fiind acreditați și avizați de organismele aferente.
Cursuri de calificare pentru meseriile de mecanic locomotivă, revizor tehnic vagoane și șef tren.
În acest moment, sunt înscriși peste 70 de cursanți, toți testați și care îndeplinesc condițiile impuse de centrul de pregătire. Cursul pentru mecanic de locomotivă a început pe 3 iulie 2023 cu 42 de elevi înscriși, care au deprins primele noțiuni incluse în planul de pregătire, în timp ce cursul pentru revizor tehnic vagoane va începe pe 31 iulie cu 30 de elevi înscriși, printre care se numără și o familie, soț și soție.
Următorul curs pentru care este depusă documentația spre avizare este pentru calificarea șef de tren și care va funcționa după aceleași principii, reguli și programă de pregătire.
Durata cursurilor este de nouă luni, iar planul de învățămănt și structura cursurilor au fost realizate și agreate de comun acord cu organismele de stat, ASFR și CENAFER, respectând toate cerințele și autorizațiile primite. Cursanților li s-au pus la dispoziție toate soluțiile tehnologice moderne, precum tablete cu internet de mare viteză pe care le pot folosi și în afara cursurilor, bibliotecă digitală, platformă informatică.
În timp ce cursurile de teorie se vor ține în centru sub îndrumarea instructorilor, pentru pregătirea practică au la dispoziție cel mai performant instrument, și anume un simulator de conducere trenuri standardizat SCTS.
În acest fel, mecanicul-elev va lua contact cu toate provocările meseriei într-un mediu controlat total. Simulatorul are predefinite absolut toate scenariile conducerii unui vehicul feroviar, pornind de la factorul vreme, secțiile de circulație, instruirea despre sistemele de semnalizare, situații de avarii, siguranța circulației, diferite manevre de cuplaje, practici de conducere economică și eficientă, dar și pregătire pentru generația electrificării pentru utilizarea materialului rulant electric. Sunt exersate multiple situații privind regimul de lucru. Instruirea pe acest simulator ajută la dobândirea de reflexe, compentențe și aptitudini universale care formează o bază și vor ușura tranziția elevilor către vehicule reale.
Simulatorul menționat este unicul realizat în România, la Cluj, sub îndrumarea inginerului de automatizări industriale Marian Dascălu de la BLACKRAIL-TECH, după o muncă minuțioasă de 3 ani, în care au fost angrenați în jur de 50 de specialiști, programatori care au cumulat mii de ore de muncă. Însă efortul este pe deplin reușit pentru că acest simulator copiază fidel toate condițiile de utilizare a vehiculelor reale, astfel ca după multe ore de antrenament elevii să fie pe deplin pregătiți. Specialiștii s-au deplasat și au fotografiat și cartografiat tronsoane de linii de tren pe diferite rute, tocmai pentru a crea softul întocmai cu condițiile din teren și a-l pune pe elev să se confrunte în simulator cu situația reală din traseele pe care va circula.
Atât perspectivele cursanților, cât și sprijinul oferit de centru sunt considerabile. Cursanții au semnat un contract pe cinci ani și sunt salariați angajați pe durata școlarizării și a stagiului de practică. Ulterior, vor avea locul de muncă asigurat la DB Cargo, dar după finalizarea întregii pregătiri și susținerea examenului de acreditare de la CENAFER.

Elevii înscriși la cursuri sunt extrem de optimiști și entuziasmați de tot ceea ce urmează să învețe, atât de condițiile de studiu, cât și de orizonturile care li se vor deschide după absolvire. Unul dintre elevii care s-au înscris la curs, Teodor Florescu, are 22 de ani și a venit tocmai de la Pașcani, pentru că visează și dorește să urmeze tradiția din familie, în care atât tatăl, cât și unchiul său, sunt feroviari. Crede că este cea mai bună oportunitate, cu multe beneficii, absolut toate condițiile și este hotărât să se implice total în studiu, este pasionat de ce a învățat de la primele ore, iar modalitatea de predare aplicată de formatorul Valeriu Vișan este una apreciată de către toți elevii, care spun că este extrem de completă, cu explicații pe întelesul lor și cu exemplificări.
Proiectul demarat de către DB Cargo nu se oprește aici, vor urma și altele cu sprijinul total de la ASFR, în domeniul legislației și al normelor de aplicare în ceea ce privește pregătirea personalului feroviar.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail