Site logo
23 august 2023

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a înaintat o propunere legislativă care prevede închisoare pentru mecanicii de locomotivă (dar și alți angajați feroviari) ce vor refuza prelevarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Proiectul este susținut de Guvern.

În prezent, în cadrul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, Codul penal incriminează atât fapta conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, cât şi fapta, interdependentă, a refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice. În comparaţie cu acest cadru legislativ, în domeniul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate, Codul penal incriminează exclusiv fapta de „părăsire a postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fără a incrimina și fapta refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive.

Această lacună legislativă poate periclita procesul de înfăptuire a justiţiei, prin aceea că angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată nu pot fi traşi la răspundere penală decât dacă îşi dau acordul privind prelevarea de mostre biologice.

De la trei la 10 ani de închisoare pentru mecanicii de locomotivă care refuză prelevarea de probe biologice

În contextul în care, în ultimii ani, se observă o creştere alarmantă a numărului accidentelor feroviare soldate cu victime, cauzate și de această categorie de angajaţi care se află sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a inițiat o propunere legislativă pentru completarea art.331 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal (Bp.430/2023), informează JustNews. Propunerea de modificare are un singur articol:

Articol unic: – La articolul 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iunie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: „(4) Refuzul ori sustragerea angajatului cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive, pentru faptele prevăzute la alin. (2) şi (3), se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.”

CITEȘTE și Mecanic de locomotivă beat la serviciu la Chitila, depistat de personalul CFR Călători

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților se mai află și proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Codul Penal, cu obiect de reglementare similar. În ce privește inițiativa senatorului Nicoleta Pauliuc, Executivul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că o susține, cu observații.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share