Site logo
13 iulie 2020
locomotive General Electric pentru CFM

Marți vor ajunge primele șase locomotive General Electric pentru CFM, dintr-un lot de 12, a anunțat luni dimineață premierul Republicii Moldova, Ion Chicu.

locomotive General Electric pentru CFM

El a ținut să precizeze că aceasta este prima achiziție de locomotive de la declararea Independenței Republicii Moldova, notează Radio Chișinău.

Locomotivele diesel au fost achiziționate de Calea Ferată din Moldova cu finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Uniunii Europene (UE). Locomotivele au fost produse de către GE (General Electric), la fabrica din Kazahstan. GE a fost contractată de către CFM în rezultatului licitației desfășurate în 2018 conform standardelor BERD pentru achiziții publice.

Locomotive General Electric pentru CFM, cumpărate cu bani europeni

Achiziționarea locomotivelor face parte din proiectul de restructurare și reorganizare a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, finanțat de BERD, BEI și UE. Proiectul prevede și reabilitarea infrastructurii feroviare.

Evaluarea ofertelor tehnice depuse pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe sectorul Bender – Giurgiulești, cu o lungime de 233 km, este în derulare. Finanțarea este asigurată de consorțiul BERD – BEI.

Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF) al Uniunii Europene. La Chișinău au apărut în ultima perioadă discuții legate de cum va putea plăti CFM împrumuturile contractate de la instituțiile europene de credit.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share