Site logo
19 mai 2020
metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroul

Au fost de zece ori mai puțini călători cu metroul în starea de urgență decât înainte de declanşarea crizei sanitare, a declarat luni seara ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroul

 

Media zilnică a numărului de persoane care au circulat cu metroul în perioada stării de urgenţă s-a situat undeva la 61-63.000, comparativ cu 650.000 înainte de pandemie, a spus Bode.

“Înainte de criză, zilnic, în Bucureşti, circulau cu metroul 650.000 de călători. În perioada stării de urgenţă, media zilnică a fost undeva la 61-62-63.000 de călători. După ce am ieşit din starea de urgenţă şi am intrat în starea de alertă, vreau să spun că pe 15, în prima zi în stare de alertă, au circulat 140.000 de bucureşteni cu metroul. Este de departe cel mai utilizat mod de transport”, a declarat Bode la Digi 24.

Potrivit ministrului, cele 134 de accesuri aferente celor 53 de staţii de metrou au fost monitorizate de 320 de agenţi de pază, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, însă nu s-au înregistrat incidente, întrucât călătorii au ştiut care sunt regulile. “Noi ne-am asigurat că tot ce înseamnă accesul, pentru că avem 53 de staţii, cele 53 de staţii sunt deservite de 134 de accesuri, toate aceste accesuri în staţii au fost monitorizate de către 320 de agenţi de pază, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali. Toată lumea a ştiut cu o săptămână, cu 10 zile înainte, a ştiut exact la ce trebuie să se aştepte”, a declarat ministrul Transporturilor.

El a amintit că MTIC a elaborat un set de măsuri pe care le-a recomandat a fi implementate după data de 15 mai. ”Aceste recomandări se regăsesc în Legea nr. 55, în Hotărârea de Guvern adoptată astăzi şi în Normele comune adoptate prin ordin de ministru comun de către mine şi de către domnul ministru al Sănătăţii. Pentru că au cunoscut toate aceste recomandări, iată că lucrurile au evoluat foarte bine, transportul în comun în Bucureşti, dar şi la nivel naţional, s-a desfăşurat pe toate modurile de transport fără incidente, cu respectarea regulilor impuse pentru operatori în primul rând cu tot ce înseamnă distanţare, realizarea acelor culoare la aeroport, toate măsurile de siguranţă, de igienizare a spaţiilor comune. Toate aceste măsuri au fost luate de operatori, dar, ce este foarte important, călătorii au dovedit responsabilitate şi, iată, nu am avut niciun incident, iar la metrou, unde 140.000 de români au circulat cu metroul pe 15 mai, nu am avut niciun incident”, a subliniat ministrul.

Metroul în starea de urgență și după relaxare

Lucian Bode a menţionat că toate trenurile Metrorex sunt în circulaţie, respectiv 57, iar timpii de aşteptare variază între 2 minute, până la 7-8 minute, maximum 10.

“Avem acele locuri bine marcate în trenuri, avem trenurile – că discutam despre metrou – avem capacitatea maximă – 57 de trenuri – timpii de aşteptare sunt undeva de la 2 minute la 7-8-maximum 10 minute. Deci, din acest punct de vedere, organizarea este aşa cum trebuie să fie o organizare în condiţii de criză şi de siguranţă sanitară pentru cei care aleg să circule cu transportul în comun”, a precizat el.

Lucian Bode a adăugat că zilnic 73 de poliţişti şi jandarmi şi 61 de poliţişti locali au fost plasaţi în cele mai aglomerate staţii, pentru a se asigura că pasagerii respectă regulile impuse de starea de alertă. “Noi avem agenţi de pază – o companie cu care avem contract – avem poliţişti şi jandarmi. Pot să vă spun că am avut zilnic 73 de poliţişti şi jandarmi şi 61 de poliţişti locali pe care i-am plasat în cele mai aglomerate staţii. Din cele 53 (de staţii – n. r.), 20 sunt mai aglomerate, iar poliţia şi jandarmeria ei au aceste atribuţii legale. Agenţii de pază doar pot să facă recomandări, îndrumări…sunt marcate în trenuri atât locurile pe scaune, cât şi locurile în tren pe pardoseală cu stickere de culoare verde unde este indicat a se poziţiona călătorul cu metroul”, a explicat ministrul Transporturilor.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share