Site logo
Ludovic Orban renunță la șomajul tehnic pentru bugetari. Erau vizate ARF și AFER
23 aprilie 2020
șomajul tehnic pentru bugetari

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că şomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă. În sectorul feroviar, de această măsură ar fi fost afectați salariații Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) și cei ai Autorității Feroviare Române (AFER).

Adrian Bărbulescu

șomajul tehnic pentru bugetari
FOTO Guvernul României

Ludovic Orban a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că șomajul tehnic pentru bugetari ”nu mai este de actualitate”.

”Ne apropiem de finalul stării de urgenţă. O mare parte dintre cei care lucrează în instituţiile publice sunt implicaţi în prima linie a bătăliei cu coronavirus, cum e Ministerul Sănătăţii. Nu poţi să operezi niciun fel de… nu poţi să renunţi la nimeni, dimpotrivă, mai avem nevoie de personal. Ministerul Apărării, Ministerul de Interne… Ministerul Muncii, care este implicat în derularea tuturor proiectelor. O mare parte din sectorul public este puternic turat. Ne apropiem oricum de finalul stării de urgenţă, care va fi pe 15 mai, şi nu mai este contextul necesar. Am gândit, am analizat şi… nu mai este de actualitate”, a spus premierul.

Ministrul Florin Cîțu a respins de la bun început şomajul tehnic pentru bugetari

Prim-ministrul anunţase, într-o şedinţă de Guvern de la începutul lunii aprilie, că toţi angajaţii, chiar şi cei din instituţiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care salariații de la stat vor intra într-o formă de şomaj tehnic.

La nici o săptămână, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că nu există la nivelul ministerului nicio discuţie despre şomajul tehnic pentru bugetari şi nu susţine un astfel de proiect.

Fără șomaj tehnic la AFER și ARF. Câți salariați ar fi fost vizați

Sistemul feroviar din România este compus, majoritar, din companii și societăți de stat sau private. Salariații CFR SA, ai CFR Călători și cei ai CFR Marfă nu sunt bugetari. Ei lucrează ”la stat”, dar în cadrul unor societăți pe acțiuni.

Sunt însă și ceferiști care au statutul de bugetari. În primul rând, este vorba de angajații Autorității Feroviare Române (AFER) și ai entităților subordonate acesteia – Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), Organismul Notificat Feroviar Român (ONFR) sau Organismul de Licenţe Feroviare Român (OLFR). Potrivit ultimelor date disponibile, cele din Raportul de activitate pe 2019, AFER avea 452 de angajați la data de 31 decembrie 2019.

Alți bugetari lucrează la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), condusă de Gigi Gavrilă. În acest caz, există informații mult mai actualizate privind numărul de salariați. Astfel, la data de 15 ianuarie 2020, numărul de posturi ocupate în cadrul ARF era de 40.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share