Site logo
4 aprilie 2020
carantină la Țăndăreicarantină la Țăndărei

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat sâmbătă după amiază Ordonanța Militară 7, care impune, printre altele, carantină la Țăndărei, județul Ialomița. După modelul Sucevei, sunt de așteptat modificări în mersul trenurilor, pe secția 702.

Adrian Bărbulescu

carantină la Țăndărei

”Se instituie carantina pentru localitatea Țăndărei”, a anunțat Marcel Vela. Ministrul a precizat că măsura a fost luată din cauza faptului că mulți locuitori din oraș nu au respectat măsurile de distanțare socială.

Dintre cei 48 de cetățeni infectați cu coronavirus din județul Ialomița, 31 sunt din Țăndărei. De asemenea, din cei opt morți din Ialomița șapte sunt din Țăndărei.

”Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte tipuri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art.2”, se arată la articolul 3 al Ordonanței Militare 7.

La articolul 2 se precizează că nu mai este permisă intrarea/ieșirea din localitate decât pentru transportul de marfă, pentru aprovizionare, și pentru nerezidenții care trebuie să vină/să plece la serviciu. Inițial, CFR Călători a anunțat aceeași restricție și pentru trenurile spre/dinspre Suceava, iar ulterior le-a anulat sau le-a limitat parcursul.

Carantină la Țăndărei. Măsura fusese anunțată de Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la finalul unei şedinţe operative la care au participat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, că o nouă ordonanţă militară urmează să fie prezentată în cursul zilei.

El a precizat că se vor lua măsuri speciale pentru oraşul Ţăndărei. “Acolo au venit foarte multe persoane din ţări care au intrat în zona roşie de curând şi se vor lua măsuri speciale, cel puţin pentru Ţăndărei. Vor fi prezentate de Ministerul Afacerilor Interne”, a spus premierul.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Ialomiţa a aprobat, joi, solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică ca oraşul Ţăndărei să intre în carantină, propunerea fiind transmisă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Prefectura Ialomiţa. Hotărârea a fost luată din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână şi de contacţi ai persoanelor respective aflaţi în izolare.

Focarul a izbucnit într-o comunitate de romi

Focarul de coronavirus a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei, în rândul căreia, în ultimele săptămâni, au existat sute de persoane care s-au întors în țară din zone roșii precum Italia, Spania sau Franța.

Cei mai mulți dintre ei n-au respectat izolarea și au transmis virusul cu repeziciune în interiorul comunității, mai ales cu prilejul unei înmormântări, a relatat Recorder.ro.

Urmează modificări în mersul trenurilor

Teoretic, Țăndărei este nod feroviar, din moment ce aici se intersectează secțiile 701 Țăndărei – Slobozia Veche – Urziceni – Ploiești Sud și 702 Fetești – Făurei – Buzău 129 km.carantină la Țăndărei carantină totală la Țăndărei

Însă, din cauza măsurilor de limitare a mobilității persoanelor prevăzute de Ordonanțele Militare, în contextul pandemiei de coronavirus, pe aici mai trec doar două perechi de trenuri de călători pe zi. Este vorba de trenuri Regio, de navetiști, care fac legătura între Constanța și Buzău, via Fetești, oprind în toate stațiile de pe traseu.

Toate cele patru garnituri circulă pe linia 702. Pe secția 701 nu mai este niciun tren în circulație care să treacă prin gara Țăndărei. Circulația trenurilor de călători între Țăndărei și Slobozia veche a fost oprită cu ani în urmă. Cei 31 km dintre Fetești și Țăndărei sunt parcurși de trenurile Regio în 33 de minute. Linia este dublă și electrificată.

În condițiile în care s-a impus starea de carantină la Țăndărei, este de așteptat ca niciunul dintre aceste trenuri nu va mai opri aici. Un model care deja a fost aplicat în China, în cazul orașului Wuhan, de unde a plecat pandemia. Deocamdată, s-a instituit doar restricția de a vinde bilete pentru cei care nu pot justifica deplasarea.

Carantină la Țăndărei. Textul Ordonanței Militare 7

Instituirea măsurii de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa

Art.1. – Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

Art. 2. – În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru:

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Art. 3. – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/ abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispoziţiile art. 2.

Art. 4. – În localitatea carantinată potrivit art.1, se aplică în mod corespunzător toate interdicţiile şi restricţiile stabilite prin ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă.

Art. 5. – Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Ialomiţa (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce priveşte dispoziţiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Art. 6. – (1) Organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din localitatea carantinată.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţă obligaţiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea şi accesul în/din localitatea carantinată.

(3) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.

Art. 7. – Consiliul Judeţean Ialomiţa, primarul şi consiliul local al oraşului Ţăndărei vor lua măsuri de a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Art. 8. – Este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share