Slide


PARTENERI:

Marfare blocate la graniță. Transportatorii de mărfuri cer redeschiderea a două puncte de frontieră

By
marfare blocate la graniță trenuri internaționale anulatemarfare blocate la graniță trenuri internaționale anulate

În momentul de față sunt mai multe marfare blocate la graniță, potrivit informațiilor Club Feroviar, din cauza deciziei autorităților de a închide mai multe puncte de trecere a frontierei, dintre care două sunt vitale pentru transportul feroviar de mărfuri. Transportatorii privați cer redeschiderea lor.

Adrian Bărbulescu

marfare blocate la graniță trenuri internaționale anulate
Punctul de frontieră Valea lui Mihai a fost închis

Toată atenția opiniei publice a fost captată în ultimele zile de problemele pe care le-au avut transportatorii rutieri români în cursele prin Uniunea Europeană. Cu probleme similare se confruntă însă și transportatorii feroviari, care sunt afectați de o decizie a autorităților.

Potrivit informațiilor furnizate Club Feroviar de Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR), punctele de trecere a frontierei importante pentru traficul de marfă sunt Stamora Moravița, Curtici, Episcopia Bihor, Valea lui Mihai, Halmeu, Dornești, Cristești Jijia, Galați Larga, Giurgiu și Calafat.

Ei bine, două dintre acestea, Stamora Moravița și Valea Lui Mihai, spre Serbia, respectiv Ungaria, se regăsesc în Anexa la Hotărârea nr. 8 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus. Prin această Hotărâre, care are putere de lege, au fost închise mai multe puncte de trecere a frontierei (rutiere și/sau feroviare), printre care și cele două menționate.

Marfare blocate la graniță. Patronatele cer redeschiderea frontierelor și măsuri de sprijin din partea autorităților

”Organizația noastră și cei mai importanți membri ai săi fac demersuri pentru deblocarea situației. Am luat legătura cei care se ocupă de transportul feroviar, cu Direcția de Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor, și urmează să se ia măsuri în acest sens”, a declarat pentru Club Feroviar președintele OPSFPR, Vasile Șeclăman.

El a precizat că, în contextul epidemiei de coronavirus, ar trebui luate și alte măsuri pentru sprijinirea transportatorilor feroviari. În acest sens, Șeclăman a precizat că este necesar adoptarea unor facilități fiscale, cum ar fi amânarea plății impozitelor cu trei până la șase luni de zile, în funcție de cât va dura epidemia de coronavirus.

Din cauza lipsei de personal medical, nu se mai pot obține unele avize. Se cere prelungirea valabilității lor

O altă problemă cu care se confruntă societățile de transport feroviar se referă la avizarea și autorizarea personalului.

”Din cauza insuficienței personalului medical, nu se mai pot elibera certificatele AFER (Autoritatea Feroviară Română – n.red.) și nici nu se mai pot face evaluările psihologice pentru personalul feroviar. În aceste condiții, ar trebui elaborat un proiect de ordin prin care să se prelungească valabilitatea acestor certificate și autorizări până după ce trece epidemia de coronavirus”, a mai spus Vasile Șeclăman.

Totodată șeful OPSFPR a subliniat necesitatea găsirii unei soluții pentru a asigura libera circulație a mecanicilor de locomotivă și a personalului de tren în trafic internațional.

Ministerul Transporturilor vine în sprijinul operatorilor feroviari de persoane și de mărfuri

Ministerul Transporturilor a precizat că va analiza solicitările operatorilor feroviari de mărfuri și de persoane, astfel încât activitatea să fie afectată cât mai puțin de epidemia de Covid 19.

”Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Direcția de Transport Feroviar, se preocupă să găsească cele mai bune măsuri pentru ca transportul feroviar de persoane și de mărfuri să treacă în cele mai bune condiții de acestă perioadă dificilă. Nu trebuie să fie obstrucționat lanțul de aprovizionare cu mărfuri, mai ales cele strict necesare populației și industriei, condiții în care trebuie realizată o prioritizare a transporturilor pentru anumite tipuri de mărfuri, în condiții de siguranță. Populația trebuie să dea dovadă de înțelegere și să limiteze deplasările la cele de strictă necesitate, atât cu trenul, cât și cu metroul”, au declarat pentru Club Feroviar surse din cadrul MTIC.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share