Slide


PARTENERI:

Marian-Jean Marinescu despre CEF: sper să primim un miliard de euro pentru calea ferată

By
Marian-Jean Marinescu despre CEF

Sper să avem în continuare un miliard de euro alocat din bani europeni pentru calea ferată, a declarat eurodeputatul PPE Marian-Jean Marinescu despre CEF (Facilitatea de Conectare a Europei).

Marian-Jean Marinescu despre CEF

Europarlamentarul a atras atenția, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, că sunt necesare o mai mare claritate și detalii suplimentare privind condiționările și proiectele care vor putea fi finanțate la nivel european, atât din fondul de relansare de 750 miliarde de euro, cât și din viitorul Cadru Financiar Multianual.

Eurodeputatul liberal a indicat că în cazul României, care ar putea primi până la 33 miliarde de euro din fondul de redresare, pe lângă alocările din CFM 2021-2027, depinde de viziunea Guvernului cum vor fi distribuite fondurile disponibile și, în opinia lui, este important ca fondurile să fie alocate pentru stimularea dezvoltării economice. Marinescu, coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism, a participat luni la o discuție cu directorul Direcției Generale MOVE din Comisia Europeană și a ridicat problematica finanțării domeniului transporturilor și evaluarea proiectelor de infrastructură în concordanță cu obiectivele climatice subsumate Pactului Ecologic European.

“Directorul general DG MOVE a fost invitat în Comisia pentru transport. Eu l-am întrebat despre noua denumire a Agenției care se ocupa până acum de banii europeni pentru politica de transport, adică Facilitatea de Conectare a Europei. Până acum era Agenția pentru investiții în infrastructură, iar acum se va numi Agenția pentru climă și infrastructură. Parte dintre noi avem mari discuții referitoare la această condiționalitate impusă de Pactul Ecologic și am vrut să știu despre ce este vorba. Interesul meu este legat de autostrăzi, iar în momentul în care ne gândim la condiționalitățile Pactului Ecologic începem să ne îndoim dacă în viitorul apropiat banii europeni vor putea fi utilizați fără niciun fel de problemă pentru autostrăzi. Mai există și un alt regulament care numește Taxonomy și se referă la criteriile de evaluare a tuturor proiectelor pentru a se vedea dacă se încadrează în condițiile de respectare a luptei împotriva schimbărilor climatice. Vin vremuri foarte interesante. (…) Am vrut să știu dacă s-a făcut o evaluare”, a spus Marinescu.

Marian-Jean Marinescu despre CEF și alte instrumente de finanțare a infrastructurii feroviare

El a indicat că în cazul României, care ar putea primi până la 33 miliarde de euro (granturi și împrumuturi) din fondul de redresare, pe lângă alocările din CFM 2021-2027, depinde de viziunea Guvernului cum vor fi distribuite fondurile disponibile.

“Referitor la România, depinde de Guvern încotro duce banii, cât din banii pentru coeziune și dezvoltare regională îi duce în infrastructura de transport și cât în altă direcție. La Facilitatea de Conectare a Europei sper să avem în continuare cel puțin un miliard de euro pentru cale ferată. Mai este noul instrument financiar – InvestEU – care dă garanție pentru credite. Există acolo o fereastră care se referă la toată infrastructura. Mai sunt multe de clarificat cu ce se va întâmpla cu acești bani, cei 500 de miliarde plus 250 de miliarde, cum vor fi utilizați și sub ce condiții”, a explicat europarlamentarul.

Întrebat ce sfaturi oferă Guvernului de la București pentru a întrebuința cât mai bine fondurile de care va beneficia România, eurodeputatul PNL a spus că “Guvernul este suficient de matur să ia măsurile și să meargă pe direcția în care trebuie” și a remarcat că la nivel intern se fac pregătiri pentru Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și programele operaționale aferente.

“Să nu uităm că pe plan intern se pregătesc Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru 2021-2027 și programele operaționale. Aici trebuie să știm unde ducem banii. Să nu mai facem erorile pe care le-am făcut până acum. Pentru noi, dezvoltarea economică este cel mai important lucru. Să ducem banii acolo unde este nevoie pentru a crea economie și locuri de muncă, iar restul le putem face din fondurile naționale, din bugetul național“, a conchis Marinescu.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share