Site logo
10 august 2022

Alianța Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) solicită o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației, pentru prezentarea propunerilor alianței cu privire la Legea educației, propuneri care ar putea fi inclusiv soluții pentru criza de personal din sistemul feroviar.

Potrivit ARUT, este necesară o preocupare majoră a decidenților și a tuturor actorilor implicați (autorități naționale, locale, universități, companii) pentru educația în domeniul Științelor Exacte, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), în acord și cu tendințele la nivel european și global.

”Ne așteptăm în consecință la decizii strategice majore cum ar fi o alocare financiară suplimentară pentru universități și/sau o stimulare efectivă a tinerilor să urmeze studiile în aceste domenii, inclusiv de ordin financiar sau cu privire la accesul și sprijinul în carieră. ARUT solicită Ministerului Educației dezvoltarea și implementarea unui Program Național de încurajare a elevilor din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria”, se arată în comunicatul dat publicității de alianță.

Prezentarea Facultății de Transporturi – UPB: Cum și de ce să devii inginer de transporturi?



Criza de personal din sistemul feroviar, mai acută ca niciodată

ARUT subliniază, în documentul citat, lipsa cronică la nivel național de resurse umane în domeniile matematicii, științelor exacte și ingineriei.

Reprezentanții mediului academic susțin că România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani și că, în lipsa unei decizii strategice cu impact în viitorul apropiat și mediu, țara noastră va rata șansa dezvoltării sale economice și sociale.

Companiile care activează în industria feroviară s-au plâns în nenumărate rânduri de lipsa de personal calificat, în speță ingineri. Criza este prezentă în toate specializările, de la ingineri de căi ferate la ingineri electroniști sau programatori. În acest context, demersul făcut de ARUT poate veni în sprijinul industriașilor autohtoni, dar și al celor cu capital majoritar străin, nelăsând la o parte nici operatorii de transport feroviar.

ARUT este formată din cinci mari instituții de învățământ superior tehnic

Alianța Română a Universităţilor Tehnice (ARUT), constituită din cele cinci mari instituții tradiționale de învățământ tehnic, respectiv Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții București, asigură pregătirea a peste 80.000 de studenți din domeniul științe inginerești.

Cum poți deveni inginer feroviar? Prezentarea Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB

Prin profilul universităților partenere, ARUT este cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată la nivel național, în domenii prioritare ale economiei românești, contribuind astfel în mod esențial la dezvoltarea sustenabilă a României. Este acoperită o paletă largă de specializări în domenii tehnologice și industriale de vârf, cu importanță strategică și extrem de relevante, precum știința calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricație, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligența artificială, blockchain.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share