Ca la stat. Metrorex scapă de amenzi bune cerute în Justiție de Ministerul Transporturilor, după ce Curtea de Conturi a obligat ministerul să recupereze mai multe milioane de euro de la societatea de transport. Numai că pentru a da în judecată Metrorex, Ministerul Transporturilor a avut nevoie de nu mai puțin de patru ani, timp în care a intervenit faimoasa prescripție românească, de trei ani. A dorit cu adevărat ministerul recuperarea banilor?
În urmă cu patru ani, Ministerul Transporturilor, în calitate de reclamant, a depus o cerere, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a III –a Civilă, în care a chemat în judecată pe pârâta METROREX S.A., printr-o acțiune în restituirea plății nedatorate, bazată pe art.1341 cod civil, potrivit justnews.ro. Ministerul Transporturilor solicita instanței obligarea pârâtei la restituirea sumei de 17.353.186,50 lei, reprezentând plată nedatorată, precum și la plata dobânzii legale, începând cu data plăţii şi până la achitarea efectivă a acestui debit principal.
Ministerul vrea și nu prea vrea recuperarea banilor
În motivarea acţiunii, consemnată de rejust.ro, s-a arătat că, în fapt, pentru anii 2014 (plăţi efectuate în 2015) și 2015, Metrorex a calculat și a introdus la plată deconturi, prima dată în sumă de 3.817.334,50 lei în baza Legii nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război si apoi în sumă de 13.535.852,00 lei, în baza Legii nr.341/2004 pentru recunoştinţa faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. Sumele au fost plătite de Minister către Metrorex cu titlul de „facilitate acordate diferitelor categorii sociale” titlul 57, capitolul bugetar 68.01 asigurări si asistenta socială. Ulterior acestor plăţi, prin Decizia Curţii de Conturi nr. 111/13/29.08.2016, auditorii publici au constatat calcularea eronată a acestor sume de către Metrorex, prin utilizarea pentru „călătoria simplă” a unei valori maxime din tarifele aprobate. Curtea de Conturi a interpretat această situație în defavoarea instituţiei auditate, constatând că tarifele aprobate prin Odinele Ministrului Transporturilor nu se refereau la „călătoria simplă” ci la valoarea cartelei cu 2 călătorii, respectiv cartela cu 10 călătorii. Curtea de Conturi a constatat astfel abateri de la legalitate şi a stabilit in sarcina ministerului recuperarea prejudiciului, căci, în conformitate art.64 alin.1 din Legea nr.94/1992, „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Prejudiciul adus bugetului de stat, în cuantum total de 17.353.186,50 lei, se impune a fi restituit de către Metrorex, mai afirma Ministerul Transporturilor în cererea de chemare în judecată.
Ca în România: Pregătirea dosarului patru ani, prescripție după trei ani
Analizând cu precădere excepţia de prescripţie, tribunalul a reținut că în cauză este incident termenul de prescripţie de 3 ani, prevăzut de textul de art.2517 Cod civil, în raport de temeiul invocat de reclamant, respectiv plata nedatorată. Tribunalul a constatat faptul că cererea de chemare în judecată a fost introdusă la data de 11.05.2020, iar reclamanta a luat cunoştinţă de decizia Curţii de Conturi nr. 111/13/29.08.2016 cel târziu la data de 12.09.2016, menţionată olograf de către reprezentanţii legali ai acesteia pe prima filă a deciziei.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail