Site logo
15 mai 2022

Problemele legate de diferitele lăţimi de cale ferată au exclus transportul pe scară largă prin România, aşa că acum se analizează dacă este posibil ca trenul să ajungă în porturile baltice pentru export, a spus Annalena Baerbock, care a găzduit o întâlnire a diplomaților G7.

În mod normal, cinci până la șase milioane de tone de cereale pe lună ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Dacă ar fi livrate pe calea ferată, a spus ea în weekend, este clar că s-ar obţine mult mai puţine cereale pentru export. Dar „fiecare tonă care este livrată afară poate ajuta puţin la ţinerea sub control a acestei crize a foametei”, a spus Baerbock, citată de Euronews.



Până în prezent, a spus şefa diplomaţiei germane, o fracţiune este exportată pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un „blocaj”, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit.

Club Feroviar a arătat aici că prin Portul Constanța au fost exportate până în prezent aproximativ 110.000 tone cereale ucrainene venite pe calea ferată, din care majoritatea, respectiv 100.000 tone au fost exportate de GFR. Aceasta este însă puțin față de nevoile mondiale de grâne.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor are în plan realizarea a mai multe linii cu ecartament dublu, însă atât realizarea acestora, cât șoperațiunile de schimbare a boghiurilor și cele anexe (ajustarea timoneriei de frână) sunt consumatoare de timp.

Grupul celor șapte economii (G7) a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina provoacă o criză alimentară și energetică globală care amenință țările sărace și sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca rezervele de cereale pe care Rusia le împiedică să părăsească Ucraina.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock, care a găzduit o întâlnire a diplomaților G7, a declarat că războiul a devenit o „criză globală”.

Risc global de foame

Baerbock a spus că până la 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, se vor confrunta cu foamete în următoarele luni, dacă nu se găsesc modalități de a debloca cerealele ucrainene, care reprezintă o parte considerabilă din aprovizionarea mondială.

Rusia a ales în mod deliberat să prelungească războiul militar împotriva Ucrainei, acum ca unul al cerealelor”, a mai spus ministrul german..

„Nu trebuie să fim naivi. Acesta nu se încadrează la daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se poartă chiar acum. Rusia pregătește terenul pentru noi crize care să slăbească în mod deliberat coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei”, a declarat ministrul german.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share