Site logo
Ministrul de Finanțe se spală pe mâini de majorările salariale la companiile de cale ferată
29 decembrie 2021

Deși orice proiect de buget al unei companii de stat trebuie aprobat de către Ministerul de Finanțe, ministrul de resort, Adrian Câciu, spune că problema creșterilor salariale la companiile feroviare și a bugetelor acestora este la Ministerul Transporturilor.

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă, referindu-se la promisele majorări cu 10 procente ale salariilor angajaţilor din compania naţională de căi ferate, că ministrul Transporturilor poate lua astfel de măsuri, însă în limitele bugetului alocat ministerului şi fără afectarea ţintei de deficit bugetar asumată.

Salarizarea nu este la Ministerul de Finanţe. Ministrul Transporturilor are, în această zonă, libertatea, conform legii, să stabilească, împreună cu personalul de acolo, în limitele bugetare aprobate. În limitele bugetare aprobate, deficitul bugetar nu va fi depăşit”, a declarat Adrian Câciu, marţi după-amiază, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat fiind dacă a avut o discuţie cu ministrul Transporturilor pe tema promiselor majorări salariale cu zece procente pentru personalul din compania naţională de căi ferate.

Tabloul zugrăvit de Câciu nu este tocmai adevărat. Proiectele de buget ale companiilor de cale ferată trebuie să aibă avizul MInisterului de Finanțe înainte de a intra în aprobarea Guvernului. Au existat cazuri în care drept urmare a opoziției MInisterului de Finanțe la creșterile cu salariile prevăzute în proiecte de buget companii subordonate MInisterului Transporturilor au rămas fără buget aprobat. Metrorex este unul dintre aceste cazuri.

„Au un cuvânt greu de spus pentru că ei sunt cei care avizează bugetul de venituri și fără aviz nu intră în ședință de Guvern. Principalele motive de respingere pot fi cele care erau prevăzute prin legea bugetului, Ordonanta 26 (interziceri ale majorărilor salariale la companiile care cresc pierderile – n.red.). Anul acesta sunt cerințe mai relaxate căci permit majorarea fondurilor de salarii cu rata inflației”, spune Iulică Măntescu, lider sindical.



Grindeanu: Majorările salariale doar acolo unde pot fi susținute

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 22 decembrie, că majorarea salariilor angajaților din sectorul feroviar se va face doar în cazul în care companiile vor putea susţine economic acest lucru, potrivit ziare.com.

Întrebat recent la Profit TV despre creşterile salariale din sectorul feroviar, ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că „ceea ce s-a agreat în urma discuţiilor cu sindicatele şi cu reprezentanţii companiilor este în comunicatul oficial, agreat de ei şi de sindicate, aflat pe site, şi care spune în eşenţă următorul lucru: că suntem de acord cu aceste creşteri, fără a spune niciun procent, dacă ne înscriem în limitele date de buget şi, de asemenea, de aprobarea bugetelor companiilor din subordine”.

Ministrul a arătat că bugetele companiilor din sectorul feroviar, CFR Infrastructură, Marfă şi Călători vor fi aprobate probabil în februarie, martie. Trebuie spus însă că deseori bugetele se aprobă mai târziu.

„Atunci, dacă acele companii vor veni, când vor prezenta bugetul şi vor fi aprobate în Guvern vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu.

Despre o posibilă creştere salarială în sectorul feroviar, de la 1 ianuarie, Sorin Grindeanu a răspuns: „Am înţeles că aceasta a fost o comunicare neoficială, pe surse, şi care nu e convenită de niciuna dintre părţi. Singurul lucru convenit a fost acel comunicat, convenit de ambele părţi”.

 

 

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share