Site logo
16 septembrie 2021

Trei martori ai acuzării, toți austrieci, angajați la momentul pretinselor fapte ale celor din dosarul ex-ministrului Sebastian Vlădescu, ar putea fi audiați, joi, prin videoconferință de judecătorii ICCJ.

FOTO swietelsky.ro. Peter Gal, director pe lucrările feroviare, o „piesă” importantă în dosar

Concret, instanța continuă joi cercetarea judecătorească în acest caz de mega corupție, lucru stabilit la ultimul termen de judecată, din luna iulie audierea acestora, potrivit sitului Stiri pe surse.

„Conform art.383 alin.3 din Codul de procedură penală, constată că administrarea probei cu audierea martorului Peter Gal nu mai este posibilă şi dispune ca această probă să nu mai fie administrată.

Respinge cererile inculpaţilor Costea Mircea Ionuţ, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe cu privire la solicitarea de relaţii suplimentare autorităţilor austriece.

În vederea audierii, prin videoconferinţă, a martorilor Werner Zitz, Herbert Heinrichsberger şi Helmut Schreiner, emite ordine europene de anchetă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 08 iulie 2021.”, anunța la acea vreme instanța supremă.

Martorii străini vor explica instanței care erau mecanismele vremii pentru deblocarea finanțării plăților către compania austriacă Swietelsky, cea care se ocupa de reabilitarea unora dintre tronsoanele de cale ferată de pe ruta București-Constanța, în perioada în care un drum către mare ajungea să dureze și până la zece ore.

Obligațiile achitate doar pe bază de comision

În acest dosar, anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc faptul că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, cu Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR CFR SA, și cu Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de compania austriacă era să se asigure că statul român livrează prioritar și, mai ales, fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelsky și România.

Cu toate că procurorii susțin negru pe alb că Swietelsky a dat șpaga, iar mita privea direct activitatea companiei și drepturile acesteia (de a încasa plățile din facturile emise), compania austriacă nu este pusă sub învinuire ”pe persoană juridică” în acest dosar.

Radu Berceanu a arătat cu degetul spre secretarul de stat

Dosarul a tras în vâltoare și alte nume grele de atunci ale politicii. Chemat în fața procurorilor, Radu Berceanu, ministru al Transporturilor a spus că de contract de ocupa Constantin Dascălu, secretar de stat.

”Nu am purtat vreo discuție cu Vlădescu pe tema plăților către Swietelsky. Domnul Dascălu (Constantin Dascălu – n.red.) era secretar de stat în Ministerul Transporturilor. (…) În diverse perioade și guverne, Dascălu a fost însărcinat cu partea de finanțe, se ocupa de CFR, el fiind economist. (…) N-am avut nicio discuție legată de Swietelsky pentru că așa a fost situația. Nu s-au ivit întrebări sau problematici privind modalitatea în care s-au luat decizii. Dascălu s-a ocupat în totalitate de partea privind infrastructura feroviară”, a spus Radu Berceanu la termenul de miercuri de la Înalta Curte de Casație și Justiție, citat de site-ul Știri pe Surse.

Boc, chemat la bară

În aprilie, judecătorii de la instanța supremă s-au pronunțat asupra mai multor cereri formulate de inculpații din dosar. Printre ele, și cea a fostului secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, clujean de origine. Acesta l-ar fi dorit ca martor și pe Emil Boc, fost premier. Instanța a respins însă cererea lui Dascălu.

”Respinge cererea de probe formulată de inculpatul Dascălu Constantin privind audierea martorului Boc Emil”, se precizează pe portalul instanței. La vremea comiterii presupuselor fapte, pentru care procurorii au deschis dosarul, actualul primar din Cluj-Napoca era prim-ministru.

Contactat de Club Feroviar, fostul demnitar de la etajul 1 al Palatului CFR s-a arătat suprins de cele prezentate pe site-ul ÎCCJ. ”Nu știu nimic despre acest lucru (despre cererea de audiere a lui Emil Boc – n.red.). Poate avocații să fi făcut o cerere în acest sens, deși mă îndoiesc. Eu nu am mai vorbit cu domnul Boc de trei ani de zile și nici nu văd ce treabă ar avea domnul Boc cu acest dosar”, a declarat Constantin Dascălu (foto) pentru Club Feroviar.

Directorul feroviar al Swietelsky ocolește România

Încă de la izbucnirea sandalului de dare de mită, directorul austriac Peter Gal nu a mai pus piciorul în România. Ba mai mult, susțin unele surse apropiate de el, refuză chiar și să călătorească la bordul oricărui avion care ar putea survola România, de teama unei aterizări neprevăzute pe teritoriul țării noastre, care l-ar aduce în situația de a putea fi reținut de autorități.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share