Registrul Comerțului a refuzat numirea lui Alexandru Ioan Șerbănescu in funcția de membru CA la CFR Marfă și Grup Palat CFR, dar și la Administrația Porturilor Fluviale Giurgiu.
Vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, nu își poate pune consilierul personal administrator la mai multe companii din subordine, printre care CFR Marfă și Palat CFR, după ce Registrul Comerțului a suspendat procedura invocând cazierul fiscal al consilierului Alexandru Șerbănescu, potrivit publicației economedia.ro.
Cel mai probabil, aceeași situație există și la Administrația Porturilor Fluviale Giurgiu, companie în subordinea ministrului Sorin Grindeanu, unde Șerbănescu a fost numit, de asemenea, la începutul lunii ianuarie, după cum a informat aici Club Feroviar. Ar fi vorba deci de trei Consilii de Administrație. Participarea la acestea preț de o oră sau două pe lună (la fiecare) aduce venituri la nivelul încă unui salariu.
Adunarea Generală a Acționarilor (Ministerul Transporturilor, numirile se fac exclusiv cu acordul ministrului de resort) l-a numit pe Șerbănescu administrator provizoriu în Consiliul de Administrație de la CFR Marfă și Grup Palat CFR (care administrează clădirea Ministerului) pe 3 ianuarie, însă numirea a fost suspendată la Registrul Comerțului.
La solicitarea Economedia, CFR Marfă a explicat situația. „În prezent, Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul București, a amânat soluționarea dosarului privind înregistrarea în Registrul Comerțului a domnului Alexandru Ioan Șerbănescu și a doamnei Laura Elena Topa în funcția de membrii provizorii, cu termen de soluționare, 11 februarie”, a precizat CFR Marfă la solicitarea Economedia transmisă marți, 1 februarie. În refuzul temporar de înregistrare, Registrul Comerțului invocă OG 39/2015 „fapte înscrise în cazierul fiscal”.
Rugat de către Club Feroviar să informeze asupra situației, Șerbănescu a spus că este vorba de participarea sa într-o firmă acum câțiva ani, firmă care nu i-a adus niciun câștig. La un moment dat, a dorit dizolvarea firmei, însă aceasta, la vremea respectivă, a fost doar suspendată pe o durată de 1-2 ani. Firma a fost reluată cu activitate la expirarea perioadei, iar acum, pentru desființarea ei definitivă, trebuie plătită o sumă modică. Legislația națională nu permite funcția de administrator într-o companie de stat unei persoane care are rolul de administrator și al unei firme private.
Șerbănescu, subordonatul care l-a numit politruc pe Răzvan Cuc
Numirea lui Alexandru Ioan Șerbănescu, ziarist care a deținut în trecut și funcția de responsabil de presă al Companiei de Drumuri și Autostrăzi, apare în decizia AGA din data de 3 ianuarie.
Numirea lui Șerbănescu nu este un caz unic. Mai toți miniștrii Transporturilor de până acum, indiferent de culoarea politică, și-au trimis consilierii să își completeze veniturile prin numiri ale lor în CA-urile companiilor de stat, indiferent de faptul că acestea se găseau uneori în situații dificile și că cei numiți nu aveau nicio calificare profesională care să justifice prezența lor acolo.
Șerbănescu a fost demis în octombrie 2019, după ce a comentat că o declarație făcută de Răzvan Cuc, fost minstru al Transporturilor privind autostrada Ploiești – Brașov, reprezintă „vorbe în vânt”, „baliverne aruncate pe piață ca să creeze emoție”.
„Nu știu ce spune ministrul Cuc, de semnat. În mod normal, contractul ar trebui semnat de guvern, care este demis. Din punctul meu de vedere, este o balivernă aruncată pe piață ca să creeze emoție. De ce până acum nu s-a făcut nimic și după ce a fost demis guvernul prin moțiune de cenzură s-a trezit lumea să anunțe? A făcut asta ca să anunțe premisele celor care vor veni la guvernare că li s-au lăsat niște proiecte pe care nu sunt în stare să le ducă la finalizare. E o joacă politică pe un proiect care este de interes național până la urmă”.
Compania de Drumuri s-a dezis de spusele purtătorului său de cuvânt, spunând că acesta nu a fost mandatat să declare așa ceva.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail