Este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, ţinând cont de evoluţia epidemiei după relaxarea măsurilor restrictive privind prevenirea răspândirii coronaviursului, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Această măsură ar avea implicații și în domeniul transporturilor feroviare.
Adrian Bărbulescu
“Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru duminică seara, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.
Transmiterea intracomunitară va continua
El a reafirmat că transmiterea intracomunitară a SARS-Cov-2 va continua în România şi pe parcursul acestei veri. “Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a adăugat Tătaru.
El a menţionat că speră ca măsurile de relaxare să fie însoţite de respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului, “tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la acea viaţă cvasi-normală de la sfârşitul lui iulie – începutul lui august”.
Legea a fost adoptată la jumătatea lunii trecute
La mijlocul lunii trecute, Parlamentul a aprobat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În actul normativ se precizează și ce înseamnă starea de alertă în transporturi în general și în transporturile feroviare în special.
Pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Starea de alertă: Orban propune, Bode avizează
Aceste măsuri se instituie la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), a cărui președinție este asigurată de premierul Ludovic Orban, prin ordin al ministrului afacerilor Interne. Apoi, măsurile propuse de CNSSU privind activitățile de transport se avizează de ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în cazul de față Lucian Bode.
Starea de alertă în transporturi feroviare: igienă în gări și în trenuri
Pe durata stării de alertă, în domeniul transportului feroviar, Ministerul Transporturilor poate dispune măsuri, respectiv restricţii, cu privire la: igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune din gări, halte, staţii sau puncte de oprire, a echipamentelor şi garniturilor de tren, procedurile şi protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, staţiilor sau punctelor de oprire, dar şi în interiorul vagoanelor şi garniturilor de tren, gradul şi modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniu.
La articolul 37 al legii se precizează faptul că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, la propunerea CNSSU, poate lua măsuri, respectiv restricţii, în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri şi persoane, precum şi în domeniul comunicaţiilor, de comun acord cu miniştrii de resort din statele membre ale Uniunii Europene, sau celelalte state, după caz.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail