Site logo

O cale ferată din Bucovina va fi vândută bucată cu bucată: linii, un pod și două podețe

20 martie 2025
calea ferată Gura Putnei-Nisipitu pod feroviar distrus de inundațiicalea ferată Gura Putnei-Nisipitu pod feroviar distrus de inundații

După ce pe aici nu mai circulă trenuri încă din 2008, iar linia a fost închisă scriptic în 2011, calea ferată Gura Putnei-Nisipitu va fi acum vândută bucată cu bucată. Sunt vizate șine, șase treceri la nivel, un pod luat de ape acum cinci ani și două podețe.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi de la Palatul Victoria se află un proiect de Hotărâre a Guvernului ”privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. – Sucursala Regională CF Iași, pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării”.

În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se explică faptul că pe raza de activitate a SRCF Iași există bunuri care aparţin domeniului public al statului care nu mai prezintă utilitate în exploatarea feroviară. Acestea sunt propuse de sucursală pentru disponibilizare, în urma analizării stării tehnice, motivat de faptul că linia din stația Gura Putnei este închisă din cauza șinei uzate și a traverselor necorespunzatoare. De asemenea, și linia curentă Gura Putnei-Nisipitu este închisă circulației trenurilor din anul 2011 prin HG nr. 632/16.06.2011, pentru aprobarea închiderii unor părți din infrastrucutura feroviară proprietate publică a statului. Asupra acestui aspect vom reveni.



AGA a CFR SA a aprobat dezafectarea în urmă cu aproape doi ani

Sunt două categorii de bunuri vizate de proiect. Prima este cea a liniilor ferate de circulație și aparate de cale, neinteroperabile. Aici este inclusă o linie de cale ferată de 0,305 km care cuprinde și un aparat de cale și șase treceri la nivel. A doua categorie este reprezentată de poduri care au legătură cu liniile ferate deschise circulației acestora, neinteroperabile, și include un pod și două podețe.

Pentru schimbarea încadrării juridice a bunurilor feroviare respective, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a obţinut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor nr. 37/ 09.11.2023 – pct. 4. De asemenea, Statul Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a avizat favorabil proiectul tehnic privind dezafectarea bunurilor menționate. ”Precizăm că bunurile în cauză nu sunt sub incidenţa prevederilor Legii nr. 6/2008 privind regimul juridic al patrimoniului tehnic şi industrial, nu fac obiectul Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, al unor cereri de revendicare/reconstituire şi nici al notificărilor formulate în temeiul Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și nu sunt grevate de sarcini”, se mai arată în documentul citat.



305 m de linie, un macaz, șase treceri la nivel, un pod și două podețe

Să le luăm pe rând. Liniile care vor fi dezafectate (cu o lungime de 305 m) sunt în stația de cale ferată Gura Putnei, iar împreună cu cele șase treceri la nivel de pe intervalul Dornești-Nisipitu au o valoare de inventar de 1.317,06 lei, așa cum se menționează în anexa la proiectul de HG. Anul punerii în funcțiune variază de la 1879 (cea mai veche) la 1958 (cea mai ”tânără”).

Podul și cele două podețe au o valoare de inventar cumulată de 15.657,28 lei. Podul despre care se face vorbire a fost construit și pus în funcțiune în anul 1961, iar cele două podețe în anii 1964, respectiv 1987.

Podul Brodina de pe calea ferată Gura Putnei-Nisipitu, luat de ape în 2020

Ce nu se precizează în proiectul aflat pe masa Guvernului este că în urmă cu aproape cinci ani (mai exact în iunie 2020), podul Brodina a fost distrus aproape în totalitate de inundațiile de atunci. Apele învolburate ale râului Suceava l-au lovit cu putere și nu a mai rămas mare lucru din el, așa cum am scris la vremea respectivă.

Cei 25 de kilometri de cale ferată de la Gura Putnei la Nisipitu, în comuna Ulma, au început să fie dezafectați încă din 2016. Atunci, angajaţii de la CFR SA s-au apucat de demontarea liniei şi a traverselor, între Gura Putnei şi Straja. Traversele demontate au fost depozitate atunci în staţia CFR Gura Putnei, de unde au fost preluate ulterior de utilaje ale CFR şi transportate spre Dorneşti.

Măsura de ştergere definitivă a liniei ferate de pe harta feroviară a României este consecinţa faptului că tronsonul a fost abandonat definitiv după inundaţiile din 2008. În urmă a rămas un peisaj dezolant, dar şi teren propice pentru hoţi, astfel că Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava a cerut de mai multă vreme demontarea liniei, în condiţiile în care personalul CFR nu o mai întreţinea.

Între timp, în 2018, a fost reluată circulația feroviară doar între Dornești și Putna. Calea ferată Gura Putnei-Nisipitu rămâne istorie.



Share