Site logo
10 ianuarie 2023

După ce, în vară, Curtea de Apel București respinsese acțiunea Direcției Naționale Anticorupție, Tribunalul București a decis luni, 9 ianuarie 2023, că poate începe procesul lui Ion Rădoi. Președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou (USLM) este acuzat de ”folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat” și șantaj în dosarul referitor la chioșcurile de la metrou.

”În baza art. 342 C. proc. pen. rap. la art. 36 alin. 1 lit. c din C. procedură penală constată competența Tribunalului București în soluţionarea prezentei cauze. În baza art. 345 alin. 1 C. proc. pen. respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpații Rădoi Ion și Minea Elena Claudia, prin apărători aleși. În baza art. 346 alin. 2 C. proc. pen constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul cu nr. 102/P/2021 din data de 12.04.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor de Corupție, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Rădoi Ion, pentru săvârșirea infracțiunilor privind folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat prev. de art.13 din legea nr 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin 1 C.p. (7 acte materiale) și șantaj prev. de art. 207 alin 1 și 3 C.p. rap la art.13 ind. 1 din Legea nr.78/2000, (persoană vătămată Drulă Cătălin), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal, și Minea Elena Claudia, pentru săvârțirea infracțiunii de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, prev. de art.48 C.p. rap la art.13 din Legea nr 78/2000 cu aplicarea art.35 alin. 1 C.p. (3 acte materiale). Cu drept de contestație în termen de trei zile de la comunicarea încheierii. Soluționată și pronunțată în ședința Camerei de Consiliu, azi, 09 ianuarie 2023”, se arată în decizia Tribunalului București, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată din România.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA în primăvara lui 2022

La mijlocul lunii aprilie 2022, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei. „Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, precizează DNA.

Pe tot parcursul acestui scandal, liderul USLM a susținut că totul a fost cauzat de antipatia pe care i-o poartă fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.

Prima răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi, vara trecută

Pe 12 august, Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA privind chioșcurile de la metroul bucureștean, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Apoi, în septembrie, când a apărut motivarea deciziei pronunțate de Curtea de Apel București, a apărut și prima răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi. Instanța a constatat că “există o îndoială rezonabilă cu privire la caracterul fraudulos al scopului infracțiunii de folosirea influenței sau autorității”, cu referire la inculpatul Ion Rădoi în forma autoratului și în forma complicității la Elena-Claudia Minea.

“Același dubiu există cu privire la infracțiunea de șantaj, în condițiile în care părțile nu au luat legătura niciodată (…)“, se mai arată în motivare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share