Slide Slide


PARTENERI:

Pandemia de coronavirus a redus pierderile la Metrorex cu 3,6 milioane de lei

By
pierderile la Metrorex stația Valea Ialomiţei alertă cu bombă la metrou probleme la metrou coronavirus la Metrorex coronavirus la metrou bugetul Metrorex pe 2020 energie electrică la Metrorex BVC Metrorex pe 2020 Metrorex cumpără apă plată rectificare bugetară la Metrorex casierii pentru elevi BVC Metrorex pe 2019

Pandemia de coronavirus a redus pierderile la Metrorex prognozate pentru anul în curs cu 3,6 milioane de lei, echivalentul a aproape 750.000 de euro. Din cauza restricțiilor de circulație impuse prin starea de urgență și, apoi, starea de alertă, au scăzut numărul călătorilor și cheltuielile cu mentenanța trenurilor.

Adrian Bărbulescu

pierderile la Metrorex stația Valea Ialomiţei alertă cu bombă la metrou probleme la metrou coronavirus la Metrorex coronavirus la metrou bugetul Metrorex pe 2020 energie electrică la Metrorex BVC Metrorex pe 2020 Metrorex cumpără apă plată rectificare bugetară la Metrorex casierii pentru elevi BVC Metrorex pe 2019

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020 al Societăţii de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex SA.

Scad pierderile la Metrorex, ca urmare a scăderii cheltuielilor

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2020, privind  rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, societății Metrorex SA i s-a alocat suma reținută în cuantum de 50,7 milioane de lei la capitolul ”Subvenții pentru transportul de călători cu metroul”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. O primă modificare adusă de BVC rectificat este reducerea veniturilor totale cu 0,12%, din cauza scăderii veniturilor din serviciile prestate, ca urmare a impunerii de către Guvernul României a aplicării unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Pe de altă parte, are loc și reducerea cheltuielilor totale cu 0,21%, ca urmare a scăderii cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile (cheltuielile de mentenanță a materialului rulant scad cu 7,421 milioane de lei) având în vedere diminuarea graficelor de circulaţie în afara orelor de vârf de trafic.

”Diminuarea pierderii  cu 1,10%, astfel încât la data de 31.12.2020 societatea a programat o pierdere mai mică decât cea aprobată prin HG nr.257/2020 cu 3.653,21 mii lei”, se arată în documentul citat.

Productivitatea muncii a scăzut, salariile rămân neschimbate

Pandemia de coronovirus de tip nou a avut efecte și asupra productivității muncii, calculată în unități valorice pe total, care a scăzut față de cea realizată la 31.12.2019 cu 19,35% și cu 13,94% față de cea aprobată în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020.

Chiar dacă productivitatea muncii a scăzut, salariile rămân neschimbate. ”Câstigul mediu brut pe salariat, valoarea plăților restante, numărul de personal prognozat la finele anului, numărul mediu de personal,  rămân nemodificați, așa cum sunt prevăzuți în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2020”, se precizează în document.

De asemenea, nu se modifică nici sursele de finanțare a investițiilor estimate, în valoare de 989.093.000 de lei. S-a produs însă majorarea  subvenției pentru transportul de călători cu metroul de la 456,3 milioane de lei la 507 milioane de lei.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share