Slide Slide Slide


PARTENERI:

Patronul Getica 95 respinge afirmațiile lui Cătălin Drulă privind Metrorex. Respectăm legea, spune el

By

Acționarul Getica 95, Viorel Tudose, a respins joi declarațiile fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, potrivit cărora firma sa ar avea de returnat bani Metrorex. De fapt compania de transport ii este datoare cu peste 30 milioane lei și în mandatul lui Drulă Metrorex a beneficiat de la Getica 95 de cea mai ieftină energie de pe piață.

„Sunt lucruri de neadevărate.  Ce bani să dau eu lui Metrorex când ei imi datorează azi 36 de milioane lei?” întreabă retoric Viorel Tudose. El lasă să se înțeleagă că de fapt compania de stat nu a jucat onest. „Acum când pun cap la cap inteleg că ei rămâneau fără furnizor, ei nu au mai închis contract cu Hidroelectrica. Au făcut licitație cu strigare in plic, nu a veni nimeni, iar noi nu am știut ca suntem singuri. Când  am aflat nu am putut ieși că aveam obligativitatea de a menține oferta și încheia contractul. L-am dus capăt și acum pentru greșeala Metrorex trebuie să fim târâți în toate discuțiile astea?  Este inacceptabil”, spune el.

Tudose face referire la garanția dată inițial de Metrorex că nu ar fi societate care să beneficieze de plafonarea prețului la energie (adică își vor plăti energia cumpărată de la Getica 95 la prețul convenit), după care, odată văzuți sacii în căruță, s-au intors la 180 de grade susținând că nu mai trebuie să plătească nimic căci statul le-a dat dreptul să cumpere energia cu 1000 lei pe MW (sub prețul semnat cu Getica 95).

„Ei au indus in eroare furnizorul de energie. Drulă era ministru când Getica 95 le vindea cea mai ieftină energie. Metrorex nu și-a plătit nici regularizarea certificatelor verzi”, mai spune el.

Precizările lui Viorel Tudose vin după ce Drulă a susținut intr-o postare pe Facebook că de fapt Metrorex ar trebui să recupereze bani de la Getica. Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a comentat pe Facebook situația de la Metrorex privind asigurarea energiei necesare. „Partea incredibilă abia acum urmează. Din aprilie ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar au comunicat furnizorului (Getica 95 – n.red.) că Metrorex este companie exceptată de la plafonare (nu era!). După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună (de ce ar fi plătit degeaba, dacă acesta era prețul contractual semnat cu Getica 95? – nota redacției), prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei și-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta.

Bineînțeles că banii dați în plus înapoi de la furnizor nu i-au mai văzut și întreaga situație are un aspect litigios. În vară nu au mai reușit să contracteze curent de la niciun furnizor, așa că în august Metrorex a ajuns la furnizor de ultimă instanță. Ca norocul, asta a însemnat că li s-a aplicat pe august plafonarea la 1000 lei/MWh. Dar compensarea de vreo 25 de milioane o are statul de suportat (se adună la acele datorii de 40 de miliarde de lei)”, susține Drulă.

Tudose reamintește că în mandatul  lui Druă la Transporturi Metrorex a avut cea mai ieftină energie pe piață și că – înțelege acum – jocul ambiguu al Metrorex (declarațiile contradictorii potrivit cărora intră sau nu intră pe lista societăților ce nebeficiază de plafonare) a fost cauzat de teama companiei de a nu rămâne fără energie.

Viorel Tudose: Vom respecta prevederile legale

„Dacă ne raportăm la stat și/sau Metrorex, este dator la Getica 95, nu noi am făcut aceste erori. Suntem in imposibilitatea de a obține acești bani nu știm dacă îi mai putem obține de la buget. Că Metrorex a folosit, a dat o declaratie în neștiință, necunoștință de cauză, nu interesează.

A fost un preț de 1.300 de lei pe MW când piața era 1600 lei pe MW, s-a inchis în iulie la 1.800 lei. Noi am plătit toate taxele pentru Metrorex care trebuiau plătite de ei. Am ajuns ca o firmă privată să finanțeze pe Metrorex, ca să ce?  Să imi iau banii după șase luni? Sunt aproximativ aproximativ 30 și ceva de milioane lei. Noi vom respecta legea”, spune el.

Ca opinie personală spunem că nu se poate pune in cârca unei companii private bâlbele politicilor energetice de stat și incoerența managementului Metrorex.

 

 

 

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share