Site logo

Patru companii vor să ne scurteze durata călătoriei cu trenul București-Iași

3 aprilie 2025
trenul București-Iași trenuri anulate de CFR Călători lucrări feroviare la Tecuci locomotive defecte lucrări feroviare la Tecuci lucrări în stația CF Tecuci modificări în circulația trenurilor CFR Călători trenuri cu trasee și orare modificate schimbarea locomotivei la Tecuci lucrări în stația CF Tecuci cale ferată pe ruta Tecuci-Iași Poliția TF în gara Tecucitrenul București-Iași trenuri anulate de CFR Călători lucrări feroviare la Tecuci locomotive defecte lucrări feroviare la Tecuci lucrări în stația CF Tecuci modificări în circulația trenurilor CFR Călători trenuri cu trasee și orare modificate schimbarea locomotivei la Tecuci lucrări în stația CF Tecuci cale ferată pe ruta Tecuci-Iași Poliția TF în gara Tecuci

Durata călătoriei cu trenul București-Iași ar putea scădea cu 15 minute dacă o porțiune de 170 km ar fi electrificată. Sucursala Regională de Căi Ferate Iași a primit trei oferte, din partea a patru companii, la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate privind electrificarea liniei Tecuci-Iași. Până la electrificare, care va mai dura ceva ani, timpul de parcurs ar putea scădea chiar de la intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, prin finalizarea unor lucrări întârziate.

După ce în urmă cu aproape doi ani o procedură similară fusese anulată din lipsă de oferte, la începutul lunii februarie SRCF Iași a reluat licitația de elaborare a unui studiu de fezabilitate pentru electrificarea Magistralei 600 Iași-Tecuci Nord.

De această dată a fost cu noroc. La termenul limită, potrivit anunțului din SEAP, au fost depuse următoarele oferte:

  1. Ofertant unic: Consis Proiect

Subcontractanți: Muzeul Național de Istorie a României, Road Survey SRL

  1. Ofertant unic: TPF Inginerie SRL,

Terți: TPF – Consultores de Engenharia e Arquitetura, TPF Spolka z Ograniczona Odpowiedzialnoscia

Subcontractanți: Atelier 3 AU Design, Arheo Management

  1. Asociere: I.S.P.C.F. (lider), Baicons Impex SRL.

Evaluarea de calificare și tehnică și cea financiară sunt prevăzute să fie finalizate până pe 16 iunie, urmând ca apoi să fie desemnată oferta câștigătoare.



Beneficiile electrificării

Dar să vedem de ce este importantă electrificarea acestui tronson feroviar cu o lungime de 170 km și ce beneficii va aduce pentru trenurile de călători și cele de marfă.

În prezent, durata călătoriei cu trenul București-Iași via Tecuci (406 km) este, cu cea mai rapidă garnitură a CFR Călători (IR 12661), de șase ore și 21 de minute. Din acest timp, 17 minute reprezintă staționarea la Tecuci, de 17 minute, necesară pentru schimbarea locomotivei electrice cu una diesel. Aceasta din cauză că trenul pleacă din București pe Magistrala 500, linie dublă electrificată, ajunge la Mărășești, unde intră pe secția 704 (tot linie dublă electrificată), ajunge la Tecuci, iar de acolo circulă pe Magistrala 600 până la Iași, pe linie simplă (dublă pe unele porțiuni) neelectrificată. Dacă și acești ultimi 170 km din traseul trenului ar fi electrificați, s-ar reduce 15 minute din durata călătoriei, căci nu ar mai fi nevoie de o staționare mai mare de două minute la Tecuci.

Între București și Iași există și o rută electrificată în întregime: pe Magistrala 500 până la Pașcani și apoi pe secția de circulație 606, pe la Podu Iloaei. Pe această rută circulă în prezent doar trenurile Intercity, care ”scot” un timp de parcurs puțin mai mare: șase ore și 24 de minute în cazul IC 551/562. Traseul este mai lung cu 56 km (462 km în loc de 406 km), iar la Pașcani trenul are o staționare de 18 minute pentru separarea de ramura de Suceava.

Și pentru trenurile de marfă electrificarea Magistralei 600 ar aduce beneficii, având în vedere faptul că nu ar mai fi nevoie de schimbarea locomotivei la Tecuci. În plus, Magistrala 600 continuă până la principala graniță frontieră feroviară cu Republica Moldova, la Ungheni.

A fost făcut primul pas, dar mai durează

Electrificarea este însă departe, deși s-a făcut primul pas concret. Urmează evaluarea ofertelor și desemnarea celei câștigătoare, apoi semnarea contractului și elaborarea studiului de fezabilitate, pentru care este stabilit un termen de 28 de luni, așa cum am scris când s-a lansat licitația.

Ulterior se vor aproba indicatorii tehnico-economici, va fi lansată licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor, va fi desemnat câștigătorul și așa mai departe. Mai avem de așteptat ani buni.



De la anul sperăm să ajungem mai repede cu trenul București-Iași

Mult mai aproape este însă (sperăm) o reducere a duratei călătoriei cu trenul București-Iași în urma unor lucrări de reparații la infrastructură.

Pe magistrala 600 se fac lucrări de tip Quick Wins de către societatea ploieșteană Ness Proiect Europe, aflată la primul contract în domeniul feroviar. Acestea se derulează pe o distanță de 41,837 km, valoare care a fost actualizată recent pe site-ul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, după ce Club Feroviar a semnalat că acolo figura valoarea de 12,065 km.

Stadiul fizic al șantierului a ajuns în prezent la 83%, fiind întârziate față de termenul inițial, care fusese stabilit pentru luna decembrie 2024. Valoarea contractului este de 163,605 milioane de lei (echivalentul a aproape 33 de milioane de euro), fără TVA, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna iunie a anului 2023. În toamna anului trecut, SRCF Iași susținea că șantierul se va încheia în decembrie 2024, apoi nu a mai precizat nimic în legătură cu termenul de finalizare a lucrărilor, pentru ca la finele lui ianuarie să avanseze un nou termen: ”vara acestui an”. În paralel, pe pagina oficială a CNCF CFR SA data estimată a finalizării figurează ca fiind decembrie 2026.

”Termenul contractual iniţial de finalizare a lucrărilor a fost actualizat prin trei acte adiţionale, justificate de motive obiective precum calamităţile înregistrate în septembrie 2024, necesitatea realizării PSS pe un substrat de teren mlăştinos, condiţiile meteorologice nefavorabile din iarna 2023-2024, precum şi perioada de vreme nefavorabilă la sfârşitul lunii decembrie 2024 – începutul lunii ianuarie 2025”, s-a justificat conducerea SRCF Iași.

În paralel, în luna decembrie 2024 au mai fost finalizate și recepționate de SRCF Galați cinci șantiere de lucrări de tip Quick Wins în stația Cosmești, pe secția de circulație feroviară 704, și pe racordarea spre stația Tecuci. Aceste șantiere, unde antreprenor a fost Bawi Construction, au vizat reparații la linie pe o lungime totală de 9,52 km, iar valoarea însumată a contractelor s-a ridicat la 67,39 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 13,5 milioane de euro.

După ce se vor finaliza și lucrările făcute de Ness Proiect Europe, odată cu intrarea în vigoare a Mersului Trenurilor 2025-2026, durata călătoriei ar trebui să se reducă măcar cu 15 minute. Altfel degeaba am mai făcut atâtea șantiere.



Share