Slide Slide


PARTENERI:

PESA lansează prima locomotivă de manevră cu hidrogen aprobată pentru UE

By
PESA – cel mai mare producător de material rulant din Polonia – a introdus prima locomotivă de manevră cu hidrogen certificată care va fi aprobată pentru piața europeană.
Prezentată pentru prima dată la InnoTrans 2022 de la Berlin, noul prototip de locomotivă cu 4 axe este alimentat de două celule de combustibil Ballard de 85 kW. Rezervoarele de hidrogen ale locomotivei au o capacitate de 175 kg, iar o perioadă de realimentare permite o operațiune de manevră de 24 de ore. De asemenea, dispune de frânare regenerativă – care alimentează bateriile de tracțiune cu oxid de titanat de litiu de 167,6 kW/h, potrivit fuelcellsworks.com, preluat de Club Feroviar.
Fiind primul producător polonez de material rulant care a implementat acționări cu celule de combustibil cu hidrogen în vehiculele feroviare, PESA a făcut din transportul feroviar cu emisii zero și cu emisii scăzute ipoteza de bază a strategiei sale de produs. Compania a petrecut ultimii trei ani lucrând la proiecte de pionierat pentru locomotive de manevră, SM42-6Dn fiind prima etapă a programului PESA de încorporare a tehnologiilor cu hidrogen în gama sa de produse.

Locomotivă de manevră cu hidrogen cu teste trecute

Capacitatea de a oferi un vehicul gata comercial cu o infrastructură mobilă de realimentare a fost un criteriu cheie în abordarea de dezvoltare a PESA. Locomotiva SM42-6Dn a trecut testele operaționale preliminare la instalația PESA din Bydgoszcz, Polonia, în august 2022, înainte de a fi prezentată alături de o stație de alimentare mobilă la InnoTrans o lună mai târziu.
Testele de certificare ale Institutului Feroviar au fost finalizate în decembrie, înainte de aprobarea finală anticipată în prima jumătate a anului 2023. Locomotiva de 70t este axată pe lucrări de manevră și conducerea trenurilor ușoare de marfă, cu o viteză maximă de 90 km/h la o temperatură ambientală de la -25°C până la +35°C. Modelul este o modernizare bazată pe hidrogen a clasei de locomotive de manevră SM42 a PESA și reprezintă prima fază a programului companiei de implementare a tehnologiilor cu emisii zero în vehiculele feroviare.
PESA își propune să folosească experiența dobândită în acest proiect pentru a-și informa construirea unui tren de pasageri alimentat cu hidrogen – cu un prototip inițial programat pentru 2025. Locomotiva PESA este alimentată de două module robuste cu membrană schimbătoare de protoni (PEM) de 85 kW de la Ballard – dovedite în aplicații cu motor greu cu emisii zero. Unitatea alimentată cu hidrogen oferă o soluție cu risc scăzut, versatilă și ușor de instalat pentru integratorii de sisteme, oferind flexibilitatea rutei, intervalul și vitezele maxime cerute de operatorii din industrie. „Tehnologiile cu hidrogen în transportul feroviar se dezvoltă și se maturizează constant, iar implementarea continuă de către PESA a vehiculelor feroviare cu emisii zero confirmă competența, expertiza și nivelul nostru de inovație – și ne deosebește ca lider în acest spațiu. Ambiția noastră de a accelera decarbonizarea la nivel de industrie este împărtășită de Ballard, a cărui platformă robustă cu celule de combustibil oferă un modul de putere durabil și de înaltă performanță pentru aplicația grea SM42-6Dn – căile ferate poloneze făcând un pas semnificativ mai aproape de un sistem curat, confortabil și viitor ecologic”, spune Maciej Grześkowiak, Director de proiecte strategice și comunicații, PESA.
Designul modular al celulei de combustibil Ballard permite integrarea flexibilă a componentelor în sistemul de propulsie al vehiculului, oferă performanțe mai bune, eficiență a consumului de combustibil și rezistență prin prevenirea degradării unității de alimentare cu celule de combustibil, iar performanța și fiabilitatea dovedite ale Ballard sunt demonstrate prin disponibilitatea excepțională și durata de viață a modulului – cu mult peste 30.000 de ore de funcționare a celulei de combustie în câmp, fără defecțiuni.
Oben Uluc, Director Comercial și de Vânzări, EMEA, Ballard, a declarat: „Clienții Ballard înțeleg importanța adoptării energiei cu emisii zero pentru a ține pasul cu industria, precum și identificarea colaboratorilor cheie cu care să colaboreze (…) Furnizarea modulului nostru robust și durabil de celule de combustie locomotivei cu hidrogen de la PESA demonstrează experiența dovedită pe piață a lui Ballard, performanța noastră în furnizarea energiei celulelor de combustie pentru vehicule de pionierat și promisiunea de asistență cuprinzătoare pentru clienți pentru soluții de primă importanță.”
Testarea finală de omologare a fost finalizată după ce o stație mobilă specială de realimentare cu hidrogen a fost construită în parteneriat cu colaboratorul PESA pentru combustibil și energie, PKN ORLEN, pe o linie experimentală din Płock, Polonia, pentru a se asigura că toate testele dinamice pot fi efectuate eficient.
PESA și PKN ORLEN plănuiesc să pună în funcțiune locomotiva cu emisii zero SM42-6Dn în primul trimestru al anului 2023 și au semnat un acord de colaborare care va permite ca locomotiva și stația de alimentare să fie oferite ca pachet.
Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share