Site logo
12 octombrie 2022

Aflat în vizită de lucru pe șantierul lărgirii Prelungirea Ghencea, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a fost asaltat miercuri de foștii proprietari ai imobilelor ce urmează a fi demolate. Ei sunt nemulțumiți de faptul că le sunt demolate casele, dar banii nu sunt vărsați și de sumele mici care le-au fost stabilite.








„Trei etaje, 42 de metri pătrați construiți pe etaj și imi dau 40.000 de euro?”, întreabă retoric proprietarul unei case ce urmează să fie demolată și care are și un spatțiu comercial, la parter. Întrebat de presă dacă este mulțumit de sumele stabilite de către Primărie pentru proprietatea sa, Adrian, 51 de ani, spune că ar fi vrut ca Primăria să îi dea cel puțin prețul unei garsoniere pentru fiecare etaj, adică 150.000 de euro, respectiv triplul prețului unei garsoniere – 50.000 de euro.

200 de metri mai încolo, după 15 ani de la construirea casei, un alt proprietar se vede fără aceasta. Casa se învecinează cu cea a mamei sale, mai spre interior și unde va locui după demolare. În fața lui, excavatorul își înfige nemilos cupa în pereți, acoperis și trage la pământ construcția. Fostul prorietar pune și el mâna pentru a ajuta la demolarea casei construite cu banii câștigați din munca în afară. Primăria i-a oferit undeva la 110.000 de euro, însă mai trebuie să aducă niște acte. A făcut deja trei drumuri, dar trebuie să mai ducă și alte hârtii.

„Nici Ceaușescu nu a demolat înainte de a da banii”

Mai mulți locuitor ai zonei și-au făcut ieri prezența la fața locului, nemulțumiți. „Sunteți mai rău decât Ceaușeșscu, căci acela nu a demolat casele fără să dea mai întâi banii”, îi strigă un locuitor al zonei. Câțiva bucureșteni se țin scai după primar explicându-i că la Primărie nu răspunde nimeni la telefon. Inclusiv dacă te duci jos la Primărie și suni de acolo nu  răspunde cineva, spune  un expropriat.

Cazurile auzite la fața locului sunt dintre cele mai triste. O casă a fost demolată chiar dacă încă se găseau acolo locuitori, iar alte imobile au rămas și ele fără curent, chiar dacă se găseau pe interior, în afara coridorului de expropriat. Furnizorul a tăiat pentru simplitate, probabil, curentul la toată lumea, ca să nu existe riscuri.

Un alt bucureștean nu își poate încasa despăgubuirea pentru că pur si simplu în actul de proprietate (contract vânzare-cumpărare) nu apare suprafața terenului. „Mi s-a zis că nu pot face dovada acestuia”, explică el presei. Pe rolul fiscal suprafața apare, la fel și în documentația cadastrală,  dar nu și pe contractul prin care a cumpărat casa.

Doar 5% dintre expropriați și-au luat banii

În toate aceste cazuri, primarul general Nicușor Dan pare relaxat. Tratează problemele cu un calm pe care de-acum lumea i-l cunoaște. După informațiile furnizate de el, sunt 550 de proprietăți din care și-au luat banii doar 27 de proprietăți, adică 5% din total. În 2019 si 2020 au fost consemnate sume pentru 47 de case sau terenuri, însă câteva zeci nu au depus toate actele.

„La 550 de imobile terenuri și/sau constructii, au fost consemnati bani pentru 42 în 2019 încă două în 2021 și pentru toate celelalte în 2022. Deci acum Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea, ceea ce înseamnă că este proprietar (Primăria – n.red.) și poate începe lucrările pâna la finele anului. Suntem cam la 15% la ce e de demolat”, a spus el.

Nicușor Dan spune că sunt doar undeva la 4-6 proprietăți unde locuiesc încă oameni și se va găsi o soluție pentru aceștia. Pentru o familie, Primăria Sectorului 6 a asigurat o locuință socială. Nicușor Dan garantează că nu se va demola nicio casă în care locuiesc oameni.

Situația pare a fi aruncată de primar în curtea expropriaților, vinovați că nu au toate actele în regulă pentru ca acele despăgubiri să devină efective. Stând de vorbă cu oamenii și cunoscând sistemul birocratic românesc, erorile, rateurile și proastele prevederi, îți dai seama că nu este vorba de delăsarea celor care trebuie să ia bani, ci de un sistem întreg care îi batjocorește sau ignoră, în cel mai bun caz.

„Nu putem astepta 3-5 ani ca toată lumea să vina cu actele de proprietate, noi am pus banii în conturi și mai departe să vină cu actele complete”, răspunde primarul cuiva care îl întreabă de ce nu se plătesc banii întâi, apoi să se facă exproprierile.

Prelungirea Ghencea: De la stradă mică la stradă mare

Oricum, utilitatea proiectului este sub semnul întrebării. Practic, dintr-o stradă îngustă, Prelungirea Ghencea se va transforma într-o stradă largă și cam atât.

Componenta tramvai a străzii care ar ajuta cu adevărat a fost suspendată de Primărie din cauza prețului mare. Ar fi vorba de sume ce depășeșsc 10 milioane de euro pe kilometru pentru realizarea linei. În viitor poate se va face, în funcție de resurse, spune primarul.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share