Slide


PARTENERI:

Proiect pentru o cale ferată Constanța-Aeroport Mihail Kogălniceanu, cu legătură către port

By

Un proiect pentru o cale ferată Constanța-Aeroport Mihail Kogălniceanu, cu legătură către Portul Constanța, a fost pregătit de conducerea aeroportului dobrogean.

Bogdan Ionuț Artagea, directorul general al Aeroportului, va prezenta miercuri, în cadrul conferinței de presă susținută cu ocazia ședinței directorilor denerali ai aeroporturilor din România, o soluție de conectivitate pentru Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.

Proiectul prevede realizarea unei legături feroviare duale, care va contribui la realizarea unui hub multimodal sustenabil aeroport – feroviar – mobilitate urbană – port, ce va facilita randamentul fluxurilor de mărfuri care vin/pleacă spre țările Europei Centrale și de Est, precum și creșterea interoperabilității interne și externe din/spre Portul Constanța, se arată într-un comunicat citat de Constanța TV.

Cale ferată Constanța-Aeroport Mihail Kogălniceanu, cu o lungime de 25 km

Soluția de conectivitate feroviară duală propusă la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța are o lungime de aproximativ 25 km, cale ferată simplă electrificată, care se compune dintr-o ramură principală civil-comercială în lungime de 11,2 km; o ramură comercială-militară în lungime de 11,8 km; un racord de 1.2 km.

Astfel, municipiul Constanța va avea un aeroport conectat la rețeaua primară feroviară (parte din rețeaua TEN-T), accesul civil în cadrul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța fiind facilitat iar transportul cargo și activitățile necomerciale desfășurate pe parte militară eficientizate. Proiectul propus va contribui la creșterea capacității de tranzitare a pasagerilor, a mobilității urbane, respectiv a transportului de mărfuri și acțiuni militare, asigurând complementaritatea și sinergia cu proiectele feroviare, rutiere și de infrastructură portuară aflate în dezvoltare la nivelul Portului Constanța.

În prezent, singurul aeroport din România care beneficiază de o legătură feroviară este Henri Coandă, iar proiecte sunt propuse și pentru Traian Vuia Timișoara și pentru Aeroportul Brașov (Ghimbav).

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share