Site logo
13 iunie 2022

PNL şi PSD au bătut palma pe taxa de solidaritate, care se discuta de mai multă vreme, iar președintele Klaus Iohannis se opune. Taxa va fi aplicată inclusiv pe veniturile CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă.

Potrivit Antena 3, citată de Financial Intelligence, noul bir se va numi contribuţie pentru sănătate şi educaţie. Taxa de 1% se va aplica acelor companii care au venituri ce depășesc pragul de 100 de milioane de euro.

În goana după bani, liderii coaliției de guvernare nu s-au gândit însă (sau poate că s-au gândit, dar nu au pus preț pe asta) că noua taxă de solidaritate va afecta nu numai veniturile mult-hulitelor multinaționale, ci și ale unor companii de stat. Care companii, la fel ca multinaționalele, își plătesc dările la bugetul statului, nu fac evaziune și nu angajează oameni la negru. Printre acestea se află și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA și Metrorex SA.

Taxa de solidaritate, ideea UDMR

Noul bir nu este o invenție recentă. În luna decembrie a anului trecut, UDMR a propus în ședința coaliției de guvernare o taxă de solidaritate care să fie aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, idee care a fost îmbrățișată de PSD.

La acel moment, nici liberalii nu au zis un nu categoric, ci doar au precizat că nu și-ar dori ca acest bir să devină permanent, după cum a informat la vremea respectivă Club Feroviar.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share