Site logo
31 august 2023

Nu numai CFR Călători anulează trenuri, ci și operatorii privați. Sunt peste 50 de trenuri anulate de TFC de la începutul anului și până acum, iar dacă luăm în calcul că unele anulări sunt, au fost sau vor fi valabile perioade mai mari, până la o lună de zile, putem să spunem că, de fapt, sunt sute de trenuri anulate. Cauzele sunt diverse: restricțiile de infrastructură, lipsa de piese de schimb pentru automotoarele vechi ale operatorului, compensația care nu ajunge, dar și criza de personal, cauzată inclusiv de faptul că salariile se plătesc cu întârziere.

Pe site-ul Transferoviar Călători există o secțiune dedicată anulărilor și întârzierilor de trenuri ale operatorului privat de transport feroviar.

Anulările sunt prezentate de la începutul anului și până în prezent, precum și cele viitoare, iar întârzierile sunt actaulizate în fiecare zi. O facilitate lăudabilă, care pe site-ul SNTFC CFR Călători nu există. Operatorul feroviar de stat dă doar din când în când communicate pe site prin care anunță anulările viitoare de trenuri din cauza unor restricții la infrastructură. Nu există însă un istoric al acestora care să poată fi consultat, iar anulările accidentale, cum ar fi cele din cauza defectării materialului rulant, sunt trecute sub tăcere.

Cum spuneam, foarte frumos că TFC ne prezintă anulările de trenuri. Însă ele sunt multe, chiar foarte multe ținând cont de cota de piață a operatorului privat.

Trenuri anulate de TFC, pe secțiile neinteroperabile și pe cele închiriate

trenuri anulate de TFCLa secțiunea respectivă de pe site, la o numărătoare rapidă, rezultatul este de peste 50 de trenuri anulate. Iar unele dintre ele sunt anulate pentru perioade mai mari, chiar și de o lună de zile, așa că, de fapt, avem de-a face cu sute de trenuri anulate de TFC. Cât despre cauzele anulărilor, aproape invariabil este prezentă sintagma ”Din cauza unor probleme tehnice”. Care practic nu spune nimic.

Anulările de trenuri sunt atât pe secțiile neinteroperabile, unde TFC este la concurență cu CFR Călători și alți operatori privați, cum ar fi București Nord-Ploiești Sud, cât și pe secțiile neinteroperabile pe care grupul patronat de Călin Mitică le are închiriate, cum ar fi Târgoviște-Pietroșița sau Buzău-Nehoiașu. Lista anulărilor o puteți consulta integral AICI.

Ștefan Roșeanu: defectări de material rulant și întârzieri din cauza infrastructurii

trenuri ilegale ale CFR Călători Locomotiva românească la Budapesta locomotive CFR Călători la BudapestaClub Feroviar a încercat să afle ce înseamnă, de fapt, acele ”probleme tehnice” pe care le tot invocă operatorul privat de transport feroviar de călători pentru anulările de trenuri.

”Explicațiile, în majoritatea cazurilor, sunt legate de defectări de material rulant și întârzieri legate de infrastructură. Pe de altă parte, toți operatorii se plâng de faptul că subvențiile și facilitățile nu sunt suficiente pentru a le acoperi cheltuielile”, a declarat pentru Club Feroviar Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Rodrigo Maxim: apariția operatorilor privați nu a îmbunătățit situația transportului feroviar

se suspendă protestul mecanicilor de locomotivă incidentul feroviar de la Pitești angajările de mecanici la CFR Călători aplicarea Statutului personalului feroviar majorări de salarii la CFR Călători Negocierea CCM la CFR Călători întâlnire cu Sorin Grindeanu miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFRȘi Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, a vorbit tot despre defectările de material rulant la TFC, din cauza faptului că acesta este vechi, și despre nivelul insuficient al compensației.

”Știe toată lumea că sistemul feroviar din România a fost neglijat în ultimii 20-30 de ani. Iar apariția operatorilor privați de transport feroviar nu a adus nimic nou, nu a rezolvat problema. Nu au venit cu trenuri noi, iată că și la ei sunt anulări din cauza defectărilor, iar compensația a rămas aceeași, la un nivel foarte scăzut”, a declarat liderul sindical pentru Club Feroviar.

Trebuie să precizăm faptul că, în afară de automotoarele Bombardier Talent și Alstom Coradia, care au o vechime de aproximativ 20 de ani, în general activitatea TFC se desfășoară cu automotoare DH2 prioduse în anii 80 ai secolului trecut.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Salariile întârzie 10-15 zile, angajații își caută de lucru în altă parte

bugetul CFR SA pe 2023 prime de Paști în sectorul feroviar Borsetă cu bani drepturile salariale câștigate în instanță Amânarea Statutului feroviarilor Salariile la CFR Scandalul sindical de la Constanța salariile la CFR Călători protest la CFR Bilanțul lui Nicușor Dan salariile la CFR SA exproprieri suplimentare pe Coridorul IV creşterea salariului minimO altă cauză pentru care sunt anulate tot mai multe trenuri ale Transferoviar Călători este legată de criza de personal calificat care afectează în general sistemul feroviar din România.

Numai că, așa cum au declarat pentru Club Feroviar, sub protecția anonimatului, mai mulți angajați ai operatorului clujean, aici criza de personal mai are și o altă cauză, specifică, și anume salariile nu se dau la data stabilită prin contract. ”Salariile se plătesc cu 10 până la 15 zile întârziere”, au spus aceștia. În aceste condiții, mecanicii de locomotivă sau șefii de tren ăși caută de lucru la alți operatori, inclusiv la cel național SNTFC CFR Călători.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share