Site logo
3 februarie 2023

Un mecanic de locomotivă s-a gândit să „ajute” automobiliștii anunțându-le acestora, printr-o stație de emisie-recepție, prezența unui echipaj de poliție cu radar rutier.

O fotografie postată pe un grup de pe Facebook dedicat evenimentelor rutiere a stârnit amuzamentul și a strâns zeci de comentarii care mai de care mai pline de umor, potrivit publicației locale gorjonline.ro. Este vorba de o fotografie făcută dintr-o locomotivă, cel mai probabil de mecanic, cu un echipaj de poliție rutieră, care-i trăgea pe dreapta pe șoferi: „Radar intrare Rovinari!!“, este comentariul atașat fotografiei.
„La cât de repede merg trenurile, au timp sa își facă și selfie cu radarul, se plictisesc oamenii“, a spus Emilian.
„Dar nașul, nașul… este?“, a spus un alt membru al grupului.
„Mulțumim, colegul. Linii libere să ai!“, a continuat un utilizator.
„Dacă ar vedea vreun neamț postarea, i-ar lua două ore să înțeleagă!“, a comentat un alt internaut.

radar rutier

Este insă neclar modul în care fotografia echipajului și informația au ajuns sub ochii automobiliștilor. În timp ce gorjonline.ro nu menționează nimic de o stație de emisie-recepție și afirmă că e voba de o fotografie „postată pe un grup„ Facebook (grupul „Radare și echipaje poliție Gorj”), alte publicații menționează utilizarea stației de emisie recepție și a unui canal, celebrul 22, destinat comunicării cetățenilor (Citizen Broadcasting). „Un mecanic de locomotivă a intrat pe frecvența 22, folosită de stațiile de emisie-recepție montate pe mașini și a anunțat prezența unui echipaj radar, pe drumul național, care era paralel cu calea ferată”, afirmă bihon.ro. Informația este susținută și de foaiatransilvana.ro.

Ce este canalul 22 al cetățenilor

Trebuie explicat că automobilștii și orice doritor au la dispoziție pentru comunicații în trafic canalul de frecvență 22 utilizat pe o stație de emisie-recepție cu putere de maximum 4W.  Aceasta este singura frecevnță la dispoziția cetățenilor. Pe de altă parte, stațiile CFR, stații salvare, servicii publice, Poliție etc. folosesc cu totul și cu totul alte frecvențe, însă probabil pot accesa canalul CB 22, explicând astfel afirmația că mecanicul a intrat pe această bandă (canal 22e in banda 26,96-27,41 MHz ). „Banda civică” este banda de frecvențe cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, pentru a cărei utilizare nu este necesară obținerea unei licențe de utilizare a frecvențelor radio. „Comunicarea în bandă civică este accesibilă publicului larg pentru comunicaţii pe distanţe scurte şi oferă o gamă largă de posibilităţi de utilizare (agrement, informare, siguranţă etc.). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecvenţa centrală 27.225 MHz şi este folosit de către conducătorii de autovehicule rutiere pentru informaţii privind traficul”, spune ANCOM – Autoritatea Națională de Comunicații. În ceea ce privește CFR, frecvențele folosite pentru comunicații sunt în jurul valorii de 146 MHz.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share