Slide Slide


PARTENERI:

Răsturnare de situație. Preoteasa a primit un nou mandat la CFR Călători, de cinci luni

By

Răsturnare de situație în Consiliul de Administrație al SNTFC CFR Călători. După ce în prima ședință membrii CA au refuzat să-i prelungească mandatul lui Traian Preoteasa la conducerea operatorului feroviar de stat, în a doua, organizată după jumătate de oră, i-au dat un nou mandat, de această dată pe cinci luni de zile.

UPDATE. CFR Călători ne-a trimis următoarea precizare, care confirmă că Traian Preoteasa a primit un nou mandat: ”În ședința Consiliului de Administrație a CFR Călători care a avut loc în data de 17.08.2023, au fost date noi mandate pentru o perioadă de 5 luni, în conformitate cu prevederile Legii 187/2023, astfel: în funcția de director general- domnului Traian Preoteasa și în funcția de director financiar-contabil – doamnei Aida Hanganu”. În precizarea CFR Călători nu se amintește însă nimic despre faptul că au fost două ședințe ale CA.

Club Feroviar a relatat anterior că Traian Preoteasa a rămas în stand-by în urma ședinței Consiliului de Administrație de joi seara, pentru că membrii forului de conducere au refuzat să-i prelungească mandatul la șefie societății.

Între timp însă au apărut noi informații despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat ieri seară. Informația pe care am prezentat-o inițial este cât se poate de corectă: membrii CA au încheiat ședința cu un proces verbal în care se menționa că se va organiza o alta, după ce va veni punctul de vedere de la Deparatamentul Juridic.

Numai că, după doar jumătate de oră, a fost convocată o nouă ședință a CA, pentru că venise acest punct de vedere. Și, cum membrii CA nu părăsiseră Palatul CFR, acolo unde se află sediul CFR Călători, ședința a început de îndată. Pe noua legislație, interimarul unui director general nu trebuie să depășească 12 luni. Or, Traian Preoteasa este la conducerea CFR Călători încă din toamna anului 2021, când l-a înlocuit pe Ovidiu Vizante. Răspunsul de la Juridic a fost că legea nu se aplică retroactiv, așa că Preoteasa are liber la încă un mandat.

Preoteasa a primit un nou mandat, cu clauză suspensivă

Iar noul mandat i-a fost acordat pe noua lege, adică cinci luni în loc de patru. Cei șapte membri ai Consiliului de Administrație au votat în unanimitate propunerea, așa că Traian Preoteasa a primit un nou mandat de director general al CFR Călători, pe cinci luni de zile. În procesul verbal a fost însă introdusă o clauză suspensivă de aplicare a hotărârii. Dacă Direcția Juridică de la Ministerul Transporturilor va interpreta legea în sensul că Traian Preoteasa nu mai are voie la un nou mandat, pentru că a depășit cele 12 luni, hotărârea luată în cea de-a doua ședință se va anula.

De remarcat faptul că, deși au avut loc în aceeași zi și la o distanță de doar jumătate de oră, cele două ședințe ale CA au fost înregistrate cu numere distincte la secretariatul CFR Călători.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share