Site logo
4 octombrie 2022

Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a lansat procedurile pentru restaurarea gării Curtea de Argeș.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat marți anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș (proiectare și execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului, care va trebui dus la bun sfârșit în termen de trei ani, este de 10.590.404,4, echivalentul a peste 2,1 milioane de euro.

Clădirea de călători din stația Curtea de Argeș se află situată în intravilanul municipiului Curtea de Argeș, pe str. 1 Mai, nr. 4, județul Argeș și are aferent un teren cu o suprafață de 19.934 mp din acte și măsurători. Acest imobil este înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția 444 cu codul LMI-AG-II-m-A-13627 cu denumirea „Gara” și datare 1880 și totodată face parte din situl urban ”Orașul istoric Curtea de Argeș”, înregistrat în LMI la poziția 474 cu codul AG-ÎI-s-A-13645. Clădirea de călători, cu o suprafață construită de 507.00 mp este amplasată pe o suprafață de teren de 19.934 mp care face parte din domeniul public a Statului român și administrată de Ministerul Transporturilor.

Restaurarea gării Curtea de Argeș, cu avizul Ministerului Culturii

Lucrările propuse vor ține cont de concluziile studiilor și expertizelor de specialitate și se vor încadra în lucrări de reparațîi și consolidare structură de rezistență, restaurare finisaje și componente artististice din lemn, piatră, ceramică, metal, înlocuirea învelitorii, asterelei și a sistemului de colectare ape pluviale (jgheaburi și burlane), reparații locale și biocidare la șarpantă, înlocuirea instalațiilor electrice, termice și sanitare – instalații ce țin de funcționarea clădirii în regimul unei clădiri administrative în general și nu se referă la instalațiile speciale în plus care țin de funcționarea clădirii ca unitate de cale ferată. Lucrările ce se vor executa vor ține cont de caracterul de monument istoric al clădirii, ceea ce impune ca ele să se realizeze cu materiale și tehnici specifice, compatibile cu cele originale ale clădirii și numai cu Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție, când a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeş. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus aici în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi aici pe calea ferată.

În decembrie 2017, cu câteva zile înainte ca trenul purtând sicriul cu trupul Regelui Mihai să ajungă aici, Gara Regală din Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea starea de degradare a clădirii.

Ofertantul va constitui o garanţie de participare în valoare de 105.000 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 7 noiembrie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 7 martie 2023.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share