Site logo
20 martie 2023

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, spune că așteaptă până la 1 iulie aplicarea Statutului personalului feroviar și că dacă nu se va întâmpla acest lucru ceferiștii vor ieși în stradă.

Proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și Infrastructurii privind modificarea Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1561/2022 privind lista funcţiilor şi meseriilor cu atribuţii şi responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare sau cu metroul este în dezbatere publică până marți, 21 martie 2023.

”Cei de la Metrorex au arătat faptul că au funcții care sunt la condiții de muncă speciale încadrați în cadrul societății, dar care nu se regăsesc în lista respectivă și au solicitat în cadrul uneia din ședințele comisiei interministeriale pentru stabilirea metodologiei de aplicare a art. 34 și art. 35 din Legea nr 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, completarea acestei liste. Și cei de la calea ferată pot face propuneri pentru a completa lista”, a declarat Rodrigo Maxim pentru Club Feroviar.

Următoarea ședință a comisiei interministeriale pentru stabilirea metodologiei de aplicare a art. 34 și 35 din Legea nr 195/2020 privind Statutul personalului feroviar va avea loc marți la ora 10,00. Este de așteptat să fie din nou discuții referitoare la lista funcțiilor.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Aplicarea Statutului personalului feroviar, de la 1 iulie. Dacă nu, vor fi mitinguri de protest

”În ultimii doi ani, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România a organizat 19 mitinguri de protest. Dacă de la 1 iulie nu se va aplica integral Legea 195/2020, vom organiza mitinguri de protest, la care sunt așteptați să participe și membrii celorlalte federații sindicale de la calea ferată”, a mai spus președintele FSTFR.

La începutul lunii decembrie 2022, Guvernul a prorogat pe șest două articole din legea respectivă (34 și 35), care se referă la posibilitatea pensionării înainte de termen a ceferiștilor care au atribuții în siguranța circulației, așa cum a dezvăluit la vremea respectivă Club Feroviar. Prorogarea, până la data de 1 ianuarie 2024, a fost inclusă chiar înaintea ședinței de Guvern în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (așa-numita ”ordonanță-trenuleț”).

Ulterior, s-a aflat că prorogarea celor două articole din Legea 195/2020 a fost făcută de Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), fără ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, condus de vicepremierul PSD Sorin Grindeanu, să fie informat în prealabil.

Apoi, a fost constituită o Comisie interministerială formată din reprezentanți ai ministerelor Muncii și Transporturilor, care să analizeze modul cum ar putea fi aplicate cele două articole.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share