
România vrea să „preia” de la UE 1.200 de vagoane și 35 de locomotive pentru fluidizarea traficului cu Ucraina
Măsura este inclusă într-un pachet inclus într-un Memorandum pentru „eficientizarea traficului de mărfuri şi pasageri în zona de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova în contextul conflictului armat din Ucraina”, adoptat miercuri de către Guvern în ședință.
Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, măsuri pentru eficientizarea traficului de mărfuri şi pasageri în zona de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova în contextul conflictului armat din Ucraina.
Pentru reducerea timpilor de așteptare și întârziere în trafic, precum și eliminarea blocajelor în sectoarele transfrontaliere, Memorandumul prevede un set de măsuri care vizează atât îmbunătățirea infrastructurilor de transport și vamale existente, precum și dezvoltarea acestora.
De asemenea, aceste măsuri valorifică potențialul ridicat de tranzit de mărfuri spre și dinspre Ucraina, spre și dinspre Portul Constanța.
Lucrări de refacție cu prioritate la liniile spre Ucraina
Pe partea de transport feroviar, noile măsuri care vor contribui la eficientizarea transportului mărfurilor și al persoanelor atât pe perioada conflictului armat din Ucraina, cât și în perspectiva reconstrucției statului vecin sunt:
- Creșterea capacității de tranzit de mărfuri între România, Ucraina și Republica Moldova pe infrastructura feroviară;
- Intervenții de creștere a vitezei de circulație și de eliminarea a restricțiilor de viteză prin intervenții de reparații și refacții pe următoarele secții de circulație: SatuMare – Halmeu, Câmpulung la Tisa – Valea Vișeului – Salva, Vicșani – Suceava Nord, Ungheni Prut – Nicolina, Fălciu – Bârlad, Giurgiulești Galați – Brateș;
- Creșterea capacității de procesare a traficului de marfă de către instituțiile cu atribuții în punctul de frontieră, prin asigurarea dotărilor și personalului necesar. De asemenea, pentru sectorul feroviar se propune dotarea cu echipamente și creșterea numărului de personal cu atribuții în managementul traficului.
Vagoane și locomotive cumpărate de la UE
În forma prezentată pe situl de internet al Secretariatului General al Guvernului, apar detalii care nu sunt prezente și în comunicatul de presă dat publcității ulterior ședinței de Guvern. Astfel, Memorandumul de pe situl SGG detaliază ca măsuri pe zona feroviară:
- Creșterea capacității de tranzit de mărfuri între România, Ucraina și Republica Moldova pe infrastructura feroviară, prin: – Redeschiderea tuturor liniilor din stațiile de frontieră Halmeu, Câmpulung la Tisa, Cămara Sighet, Valea Vișeului, Vicșani, Socola, Cristești Jijia, Fălciu și Galați – Larga, precum și redeschiderea mai multor linii abătute din stațiile aflate pe rutele 500, 702 și 800.
- Creșterea capacității de trafic feroviar în stația Halmeu prin extinderea infrastructurii existente.
- Creșterea capacității de transbordare, transvazare și transpunere în stațiile Halmeu, Câmpulung la Tisa, Cămara Sighet, Valea Vișeului, Vicșani, Socola, Cristești Jijia, Fălciu și Galați – Larga prin modernizarea echipamentelor existente și/sau prin instalarea de noi echipamente.
- Creșterea capacității de transport de mărfuri în zona transfrontalieră prin dublarea unor secții de circulație, cum ar fi: Porumbești – Halmeu (5 km), Socola – Ungheni (17 km), precum și prin electrificarea secției de circulație Nicolina – Ungheni Prut (20 km);
- Extinderea căii ferate cu ecartament dublu până în portul Galați pentru facilitarea încărcării navelor fluviale și fluvio-maritime.
- Realizarea unor puncte de control vamal pentru traficul de marfă în gara Sighetul Marmației, respectiv Vicșani.
- Creșterea capacității de transport prin preluarea de la UE de către statul român a 1200 de vagoane (1000 pentru transportul de cereale și 200 pentru transportul produselor petroliere) și 35 de locomotive apte pentru transportul cerealelor și al produselor petroliere, precum și prin creșterea capacității de efectuare a reparațiilor la vagoanele și locomotivele existente, utilizate în același scop.
- Intervenții de creștere a vitezei de circulație și de eliminarea a restricțiilor de viteză prin intervenții de reparații și refacții pe următoarele secții de circulație: SatuMare – Halmeu, Câmpulung la Tisa – Valea Vișeului – Salva, Vicșani – Suceava Nord, Ungheni Prut – Nicolina, Fălciu – Bârlad, Giurgiulești Galați – Brateș.
- Lucrări de reparație pentru două poduri feroviare: Câmpulung la Tisa (peste râul Tisa) și Dornești (peste râul Suceava).
- Dotarea CNCFR SA cu câte cinci utilaje și mașini grele de cale, precum și cu câte zece vagoane aferente acestora, pentru fiecare dintre cele trei sucursale regionale CF (Cluj, Iași și Galați), în scopul efectuării de lucrări de întreținere a căilor ferate transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova.
- Pentru sectorul feroviar se propune dotarea cu echipamente și creșterea numărului de personal cu atribuții în managementul traficului.
Necesitățile vor fi trecute pe o listă pe care România o va înainta către toți partenerii externi care și-au manifestat intenția de a sprijini, mai prevede Memorandumul. (foto podul de la Câmpulung la Tisa sursa gmap.ro)
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail