Site logo
S-a înființat Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi. Se va pune accentul pe transportul feroviar
31 iulie 2020
Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi lucrări la linia de tramvai oprirea transportului public în Iași

Municipalitatea ieşeană va înfiinţa rute de transport public pentru zona metropolitană, după ce s-a înființat Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi, pe baza votului dat joi de consilierii locali.

Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi lucrări la linia de tramvai oprirea transportului public în Iași

Conform proiectului de hotărâre, alături de municipiul reşedinţă, pe lista fondatorilor AMTPI se numără Consiliul Judeţean Iaşi şi primăriile comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria.

Proiectul a fost votat cu amendamentul ca din această asociaţie să facă parte şi localitatea Leţcani. “După votarea şi semnarea acordului de asociere din partea celor care devenim membri în această asociaţie de dezvoltare intercomunitară, trebuie să ne facem strategia de mobilitate pentru toată zona urbană funcţională care include 15 localităţi, dar sunt sigur că ni se vor alătura şi altele. Am demarat strategia de mobilitate urbană pentru Iaşi şi zona metropolitană. Va fi proiectul fundamental pe care vom putea depune proiecte cu finanţare europeană. Încercăm să aducem fiecare localitate cât mai aproape de Iaşi, atât prin achiziţia unor mijloace de transport în comun, cât şi prin elaborarea unui plan unic de transport între noi şi 14 localităţi”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi va pune accentul pe calea ferată

“Cred că un rol decisiv îl va avea transportul pe calea ferată. Ar trebui să ne luptăm cu toţii la nivel central să obţinem finanţări pentru transformarea liniilor de cale ferată în axe de circulaţie pentru mediul urban şi cel metropolitan. Sper să obţinem finanţări europene pentru astfel de trenuri urbane”, a declarat viceprimarul Radu Botez.

Noul organism va avea sediul în Iaşi, în imobilul din strada Agatha Bârsescu, nr. 12, unde se află actualul sediu al Zonei Metropolitane Iaşi. Pentru constituirea patrimoniului social iniţial al acestei asociaţii, municipalitatea va aloca suma de 500 de lei.

“Asociaţia se constituie în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de transport public pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente acestui tip de serviciu, pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia”, se arată în documentul menţionat.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share