Slide Slide Slide


PARTENERI:

Săptămâna Europeană a Mobilității. Bucureștenii, îndemnați să folosească transportul public

By

În Săptămâna Europeană a Mobilității, STB îi îndeamnă pe bucureșteni și ilfoveni să folosească transportul public.

„De Săptămâna Europeană a Mobilității încurajăm locuitorii zonei metropolitane București – Ilfov să utilizeze mijloacele de transport în comun. Prin crearea conexiunilor dintre oameni și locuri oferim expertiza, dedicarea, implicarea și creativitatea pentru ca transportul public să devină mai accesibil, mai sustenabil, mai curat, mai predictibil. Săptămâna Europeană a Mobilității – 16-22 septembrie 2022, reprezintă oportunitatea perfectă prin care Societatea de Transport București STB SA, cu sprijinul Asociației Internaționale de Transport Public UITP, evidențiază și oferă posibilitatea intensificării acțiunilor de promovare a mobilității durabile. Cu această ocazie, STB SA a lansat o campanie de promovare a beneficiilor utilizării mijloacelor de transport în comun, cu impact major asupra calității vieții urbane. Pe Citylight-urile din stațiile STB SA, prin mesaje dedicate, subliniem impactul transportului public în combaterea schimbărilor climatice și importanța adusă de acesta prin dezvoltarea economiei locale, mobilitatea, accesibilitatea, siguranța, inovația”, a declarat Adrian Criț, directorul general al Societății de Transport București.12 mesaje în Săptămâna Europeană a Mobilității

Prin cele 12 mesaje postate pe stațiile STB SA se promovează importanța transportului public pentru oameni, orașe și planetă, astfel:

Orașe pline de viață

Transportul public menține orașele în mișcare. Până în 2020, acest sector a numărat aproape 60 de miliarde de călătorii pe an în Europa, cu cifre în creștere. Imaginați-vă traficul dacă toate acele călătorii ar fi făcute cu mașini!

Accesibilitate

Transportul public oferă șanse egale tuturor cetățenilor, indiferent de statutul lor social. De asemenea, oferă acces la cele mai esențiale funcții ale orașului (școli, spitale, birouri, magazine etc.) și costă 1/16 din cât plătesc oamenii pentru a deține o mașină personală.

Calitatea vieții urbane

Sistemele de transport public sunt mult mai eficiente decât deplasările individuale cu autoturismele în ceea ce privește utilizarea eficientă a spațiului public. La o rată normală de ocupare a locurilor din mașini de 1,3 persoane, un autobuz standard încărcat la capacitate maximă poate elimina din trafic peste 40 de mașini, un metrou încărcat la capacitate maximă poate elimina 600 de mașini din trafic, iar metroul de mare viteză (cum ar fi RER la Paris) poate înlocui 1.500 de mașini.

Stil de viață activ și sănătos

Transportul public încurajează un stil de viață activ, deoarece majoritatea călătoriilor implică mersul pe jos sau cu bicicleta către, dinspre și între stațiile de transport public. Beneficiile pentru sănătate asociate cu călătoriile active includ efecte pozitive asupra diabetului, sănătății mintale, demenței, obezității și un risc scăzut de boli cardiovasculare și diferite tipuri de cancer.

Aer curat

Poluarea aerului afectează sănătatea oamenilor și poate conduce la afecțiuni respiratorii, pneumonie, cancer și alte boli. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 40 de milioane de oameni din cele mai mari 115 orașe din UE sunt expuși la aer care depășește valorile ghidului OMS pentru calitatea aerului.

Reducerea zgomotului

Traficul rutier rămâne cea mai mare sursă de poluare fonică din Europa, care poate duce la tulburări de somn, hipertensiune arterială și deces prematur. Dacă mai multe persoane ar utiliza transportul public, volumul traficului ar scădea, la fel și expunerea cetățenilor la zgomot.

Salvăm planeta

Transportul public este cel mai ecologic mod de deplasare pe lângă mersul pe jos și cu bicicleta, deoarece consumă mai puțină energie și emite mai puțin CO2 pe pasager/ km decât vehiculele personale.

Stimularea economiei

Transportul public implică beneficii economice de aproximativ cinci ori mai mari decât banii investiți în acest sector. Fiecare 1 euro creat din transportul public conduce la o creștere suplimentară de 4 euro în economia totală. Cum? Prin conectarea oamenilor la locurile de muncă, la activitățile lor de formare și de agrement, permițând gruparea activităților și dezvoltarea afacerilor, sprijinirea turismului, creșterea valorii terenurilor și a proprietăților contribuind la regenerarea orașelor sau a zonelor defavorizate prin conexiuni de transport.

Locuri de muncă pe plan local

Sectorul transportului public se numără printre cei mai mari angajatori la nivel local, angajând în total două milioane de oameni în UE, adică 20% dintre cei 10 milioane de oameni angajați în industria transporturilor.

Inovație

Puține sectoare au dezvoltat și aplicat atât de multe tehnologii noi, așa cum a făcut transportul public de-a lungul anilor! Companiile de transport public au oferit mobilitatea electrică cu mult înainte să discutăm despre mașini electrice, iar metrourile complet autonome funcționează în orașele europene de peste 35 de ani.

Numărul 1 în materie de siguranță

Transportul public este cel mai sigur mod de a călători în oraș și pe continent. Europa înregistrează în continuare 120.000 de persoane rănite grav din cauza accidentelor rutiere și peste 20.000 de decese rutiere în fiecare an, dintre care aproximativ 47% au loc în mașini și taxiuri, 17% pe motociclete și mopede și 8% pe biciclete, comparativ cu aproximativ 0% în autobuze și autocare.

Conectarea cu oamenii

În momente de creștere a inegalității și a diviziunii sociale, este din ce în ce mai important să se consolideze legăturile sociale peste tot în Europa, iar transportul public poate avea o contribuție în acest sens.

Transportul public este un loc în care oamenii se pot întâlni. Este un loc în care oamenii din medii diferite se pot întâlni și interacționa printr-un zâmbet, un gest de ajutor sau o discuție.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share