Site logo
5 mai 2023

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a strecurat într-un proiect de Ordonanță de Guvern o prevedere legată de decontarea autorizațiilor CFR gratuite care a iscat un imens scandal. Operatorii privați de transport feroviar de pasageri susțin că este vorba de o discriminare crasă a lor în raport cu societatea publică CFR Călători și că, de fapt, se dorește acordarea unui ajutor de stat mascat către aceasta. În vreme ce toate autorizațiile pentru angajații operatorului de stat se vor deconta la Ministerul Transporturilor, în cazul OTF privați prevederea este valabilă doar parțial. De asemenea, salariații CFR Călători vor putea circula gratuit cu trenurile private, însă reciproca nu este valabilă.

În urmă cu două săptămâni, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, un proiect de act normativ de genul ”șaorma cu de toate”, așa cum se poate observa și din titlul acestuia: ”Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transportului feroviar, reorganizarea Muzeului Căilor Ferate, prin divizarea parțială a Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER și reglementarea regimului de compensare a operatorilor de transport feroviar de călători implicați în acțiunile stabilite de task-force-ul pentru gestionarea situației generate de conflictul armat din Ucraina”.



Modificări la Ordonanța 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu

Club Feroviar a scris despre acest proiect chiar înainte de a fi postat pe site-ul ministerului (AICI și AICI). Între timp, consultând atent proiectul, reprezentanții operatorilor privați de transport feroviar de călători au descoperit ”mărul otrăvit” din acest document și s-au revoltat.

Proiectul de act normativ aduce modificări la Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 20 august 2004. La prima vedere, OTF privați primesc o facilitate din partea autorităților, și anume că sunt incluși între beneficiarii autorizațiilor CFR gratuite.

În Ordonanța 112 se introduce un nou articol, art. 11, cu următorul cuprins: ”În sensul prezentului act normativ, prin sintagma căile ferate se înțelege operatorii de transport feroviar de călători ce au încheiat, conform prevederilor art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/19981998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare OUG nr. 12/1998, cu autoritatea competentă din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și, după caz, conform prevederilor art. 52 din OUG nr. 12/1998, cu autoritățile competente locale contracte de servicii publice”.

Decontarea autorizațiilor CFR gratuite se va face diferit la stat și la privat

Astfel, dacă proiectul va deveni literă de lege, vor putea primi autorizații gratuite și salariații celor cinci operatori privați de călători: Transferoviar Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic și Softrans. Contravaloarea acestora va fi deductibilă fiscal.

Urmează două prevederi care creează discriminare între stat și privat.

La articolul 18, alineatele (2) – (3), se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Contravaloarea autorizaţiilor şi permiselor de călătorie pe căile ferate române de care beneficiază, în mod gratuit, persoanele prevăzute la art. 1 și art. 2 alin. (1) se suportă din bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

(7) Operatorii de transport feroviar de călători prevăzuți la art. 11 decontează direct sumele cuvenite din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și, după caz, din bugetul unităţilor care suportă aceste cheltuieli, conform modului de repartizare prevăzut la alin. (6) și al numărului total de autorizații de călătorie și permise de călătorie emise de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători C.F.R. Călători – S.A. și raportate lunar către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin autoritatea competentă din subordine”.

Conform prevederilor legale în vigoare, contravaloarea autorizațiilor de care beneficiază angajații CFR Călători și membrii familiilor acestora este cuprinsă în bugetul operatorului feroviar de stat. Acum, se intenționează decontarea integrală a acestora la Ministerul Transporturilor. Ceea ce nu se întâmplă și în ceea ce-i privește pe operatorii privați.

Ceferiștii de la stat vor circula gratuit cu trenurile private. Reciproca nu este valabilă

Mai mult, proiectul de act normativ reglementează doar pentru angajații operatorului feroviar de stat dreptul de a circula pe căile ferate cu titlu gratuit, nefiind stipulat în mod explicit un drept similar și pentru salariații operatorilor privați.

Angajații CFR Călători vor putea să circule gratuit nu doar cu trenurile operatorului de stat, ci și cu cele ale operatorilor privați. În contrapartidă, nu este reglementat un drept similar și pentru angajații operatorilor feroviari privați.

Nu mai rămân bani pentru celelalte gratuități și reduceri

Trecerea de la CFR Călători la Ministerul Transporturilor a sumelor reprezentând contravaloarea autorizațiilor gratuite reprezintă, de fapt, un ajutor de stat mascat pentru operatorul feroviar de stat.

Făcând un calcul grosier, pentru cei peste 12.000 de salariați ai SNTFC CFR Călători, contravaloarea autorizațiilor de călătorie depășește 50 milioane de lei doar pentru anul în curs, adică peste 10% din sumele și așa insuficiente alocate de ARF pentru plata deconturilor tuturor facilităților de călătorie cuprinse în Contractul de Servicii Publice – elevi, studenți, pensionari, revoluționari, veterani de război, persoane cu dizabilități.

În atari condiții se poate ajunge la situația în care operatorii privați să nu mai aiba de unde să-și ia înapoi banii pe biletele emise gratuit sau cu reducere. Ori să nu respecte legea și să refuze emiterea de bilete pentru cei care beneficiază de facilitați de călătorie.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share