Slide


PARTENERI:

Se apropie greva la CFR SA. Sindicatele au sesizat administrația privind conflictul de muncă

By

Greva la CFR SA ar putea fi declanșată în perioada următoare, dacă administrația companiei de infrastructură nu va da curs solicitărilor sindicatelor formulate cu prilejul negocierii Contractului Colectiv de Muncă. Între timp, colegii lor de la CFR Călători au recurs la o altă formă de protest, și anume refuzul de a presta ore suplimentare peste norma legală.

”Sesizare premise declanșare conflict de muncă. Urmare a finalizării procesului de negociere colectivă la nivelul CNCF CFR SA fără realizarea acordului privind noul contract colectiv de muncă 2023-2024, a fost sesizată conducerea companiei referitor la existența premiselor declanșării conflictului colectiv de muncă, aceasta reprezentând prima etapă prevăzută de Legea nr. 367/2022 – Legea dialogului social”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Federației Naționale Sindicale Mișcare Comercial Vagoane, semnată ”Biroul Executiv”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Coeficienții de ierarhizare, aplicați în mod comunist

greva la CFR
Propunerea sindicatelor privind grila de ierarhizare

Postării îi este atașat un stufos document adresat conducerii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, în care sunt trecute în revistă revendicările sindicaliștilor conduși de Grigore Mare.

Evident, la fel ca în cazul colegilor lor de la SNTFC CFR Călători SA, doleanța care ”arde” cel mai mult este legată de modul cum au fost aplicați coeficienții de ierarhizare prevăzuți de Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar: ”Aplicarea dispozițiiior arl. 17 și 18 din Legea nr. 195/2020 privind statutul  personalului feroviar și menținerea unui ecart salarial corespunzător claselor de salarizare prevăzute în Anexa nr. 1 la CCM 2019-2020 care să reflecte nivelul de pregătire, vechime și complexitate a funcției deținute de fiecare salariat al CNCF  CFR SA, prin menținerea ofertei înaintate de către reprezentanții administrației în procesul verbal din data de 23 mai 2023 de modificare a Anexelor nr. 1 și nr. 2”.

Sindicaliștii mai cer asigurări de sănătate și vouchere de vacanță

Nu este însă singura revendicare cuprinsă în documentul citat. Aici mai sunt cuprinse și prevederi referitoare la asigurări de sănătate și de viață private pentru angajați, prime de Paști, Crăciun și Ziua Feroviarului, dar și asigurarea de vouchere de vacanță și de uniforme gratuite pentru salariați. De asemenea, în cazul concedierilor colective, sindicaliștii cer ca plățile compensatorii să reprezinte cel puțin de cinci ori valoarea salariului mediu pe economie utilizată la fundamentarea bugetului de stat pe anul respectiv.

În lista de revendicări înaintată directorului general al CNCF CFR SA se mai găsesc referiri la decontarea navetei cu mijloace auto proprietate personală a angajatului, în limita a 500 de lei pe lună, acolo unde nu sunt disponibile alte mijloace de transport. De asemenea, se cere administrației asigurarea de autorizații de călătorie inclusiv cu operatorii feroviari privați de transport de călători, precum și decontarea diferenței plătite pentru călătoria cu trenurile Intercity.

”Pentru evitarea declanşării conflictului de muncă și menținerea unui climat de stabilitate și pace socială, vă propunem încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul CNCF CFR SA pe anul 2023-2024 cu modificarea clauzelor contractuale în sensul propunerilor de mai sus”, se arată în încheierea documentului citat, semnat de Grigore Mare.

Greva la CFR SA ar putea avea consecințe grave pentru circulația trenurilor

În urmă cu o săptămână, reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivelul companiei de infrastructură au amenințat cu declanșarea conflictului de muncă la CFR SA, după cum a scris atunci Club Feroviar.

Liderii sindicali avertizau asupra faptului că acest lucru ar putea avea consecințe imprevizibile asupra circulației pe rețeaua feroviară din România: ”Având în vedere că angajatorul CNCF CFR S.A. nu acceptă revendicările formulate de organizațiile sindicale reprezentative la nivel de unitate, sunt îndeplinite premisele declanșării conflictului de muncă la nivelul CNCF CFR S.A. cu consecințe imprevizibile în ceea ce privește derularea transporturilor de pasageri și mărfuri pe calea ferată”.

Declanșarea grevei generale este ultima formă de protest prevăzută de legislația în vigoare referitoare la conflictele de muncă. Până atunci trebuie organizată, mai întâi, o grevă de avertisment la calea ferată și abia apoi cea generală, dacă părțile nu ajung la niciun rezultat în urma negocierilor.

Angajații CFR Călători refuză prestarea de ore suplimentare

La SNTFC CFR Călători, Contractul Colectiv de Muncă este valabil până la data de 31 decembrie 2023, deci angajații operatorului feroviar de stat nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă și, în consecință, nu pot opri lucrul. Deci, legal, nu poate fi declanșată greva la CFR Călători.

Ei au recurs însă la o altă formă de protest, care are aceleași efecte ca o grevă, și anume refuzul mecanicilor de locomotivă de a presta ore suplimentare. Deja, SRTFC Brașov a anunțat că ia în calcul anularea a peste 30 de perechi de trenuri, din cauza indisponibilității personalului de tracțiune pentru remorcarea acestora, așa cum am scris recent.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share