Site logo
1 octombrie 2022

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, se împlinesc 24 de ani de la divizarea SNCFR, decisă de ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Traian Băsescu. Atunci au luat naștere CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, SNTFM CFR Marfă SA, dar și AFER.

Pe 1 octombrie 1998, atunci când Ministerul Transporturilor era condus de Traian Băsescu, Societatea Națională a Căilor Ferate Române (SNCFR) s-a desființat prin divizare și au fost înființate:

  • Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care administrează infrastructura feroviară;
  • Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, operatorul național de călători;
  • Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă, operatorul național de marfă;
  • Societatea Națională de Administrare a Activelor Feroviare ,,SAAF” SA, care trebuia să administreze excedentul de active feroviare rezultat în urma reorganizării;
  • Societatea Feroviară de Turism ,,SFT – CFR” SA a preluat o parte din activele ,,SAAF” și trebuia să efectuează servicii turistice, administrând trenurile de epocă (acum în faliment);
  • Societatea de Management Feroviar ,,SMF” (desființată);
  • Autoritatea Feroviară Română (AFER), organismul de reglementare feroviară al României.

În urma reorganizării SNCFR de pe 1 octombrie 1998 a fost permis accesul nediscriminatoriu la infrastructura feroviară publică al tuturor operatorilor feroviari licențiați, fapt ce a dus la înființarea de operatori feroviari cu capital privat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Divizarea SNCFR a dus la înființarea AFER

divizarea SNCFR reorganizare în sistemul feroviar schimbări în conducerea AFER director general al AFER piesele de schimb în domeniul feroviar deces la AFER coronavirus la AFERAșa cum spuneam, momentul 1 octombrie 1998 a coincis și cu înființarea Autorității Feroviare Române. În acest sens, preluăm integral postarea de pe contul său de Facebook a fostului nostru coleg de la Club Feroviar Viorel Lucaci, în momentul de față șef serviciu în Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) din cadrul AFER:

„Pe 1 octombrie 2022 instituția denumită Autoritatea Feroviară Română – AFER împlinește 24 de ani de existență. Împlinește aproape un sfert de secol de istorie. Sunt aproape 25 de ani de la intrarea în vigoare a celor două acte normative care au constituit cumva „certificatul de naștere” al AFER, respectiv:

– Ordonanța Guvernului României nr. 95/1998 privind înființarea unor instituții publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinței;

– Hotărârea Guvernului României nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER.

Este instituția în care am onoarea să lucrez de peste zece ani, după etapele – de asemenea frumoase şi care m-au onorat – petrecute în primul colectiv al Club Feroviar şi apoi la SNTFC CFR Călători – S.A. De la fiecare etapă am învățat şi învăț foarte multe.

Din punct de vedere al structurii funcționale, AFER nu mai este ceea ce a fost acum 24 de ani. Instituția a trecut prin transformări multiple, impuse fie de contextele interne ale cadrului în care şi-a desfăşurat activitatea, fie de recomandările instituțiilor Uniunii Europene. A fost nevoită să se alinieze ambelor direcții. De multe ori, prolemele de profunzime şi neajunsurile cu care s-au confruntat sistemul feroviar din România şi industria aferentă au influențat direct şi AFER-ul. AFER este un fel de oglindă, un indicator al transportului feroviar, așa cum la rândul său transportul feroviar este un indicator al economiei țării.

Diversele echipe aflate la conducerea AFER au încercat să adapteze instituția şi să o modifice așa cum au considerat la momentele respective că ar fi mai eficient. Transformările acestea vor continua.

La mulți ani colectivului AFER, actualilor şi foștilor angajați!

La mulți ani celor 16 persoane care au ocupat cel puțin o dată funcţia de director general al AFER – Eugen Ispas, Gheorghe Grădeanu, Florin Dan Ropot, Vasile Belibou, Tudor Vlad, Constantin Zaharia, Mircea Cristian Arnăutu, Dinu Drăgan, Gelu Dae, Dragoș Floroiu, Victor Badea, Dan Bistreanu, Marin Preda, Marian Mihail Călin, Iordan Vintilă şi Constantin Andronache. Fiecare a adus câte ceva la istoria de aproape un sfert de secol acestei instituții.

La mulți ani AFER!”.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share