Site logo
24 noiembrie 2021

O firmă privată din Brașov dă afară Regionala CFR Călători pentru a construi un hotel, după demolarea sediului ocupat de Regională. Aceasta ar putea fi mutată, nici mai mult nici mai puțin, într-o clădire degradată unde e o cantină a depoului Brașov, la ieșirea din localitate, gândesc directori din conducerea companiei.

Regionala CFR Călători Brașov ar putea fi mutată din actualul sediu central (strada Iuliu Maniu nr 45A) în marginea Brașovului într-un sediu improvizat într-o cantină părăsită în marginea municipiului (Calea Hărmanului).

Practic sediul în care își desfășoară activitatea Regionala aparține unei firme private. Aceasta ar vrea să demoleze clădirea actuală pentru a construi un hotel. În urmă cu ani buni CFR SA proprietarul inițial al clădirii a pierdut-o în favoarea Electrica SA care a executat compania de stat pentru o datorie semnificativă. Ulterior Electrica a vândut imobilul unei firme private care a semnat un contract de închiriere cu CFR Călători, Regionala Brașov. De la 1 ianuarie însă contractul nu va mai fi prelungit iar CFR Călători trebuie să se mute, au confirmat situația surse din cadrul companiei.

Situația este atât de ciudată încât „nu se știe dacă este de râs sau de plans”, spune Rodrigo Maxim, lider sindical. Aceasta deoarece „soluția” găsită deocamdată de conducerea centrală a CFR Călători pentru cele aproximativ 33 de birouri ale Regionalei este mutarea acesteia în sediul unei cantine dezafectate la ieșirea din municipiu spre Bacău, cam pe unde se găsește SCRL Brașov. „Vor fi inghesuite într-o sală de mese mai mare a cantinei depoului Brașov cu 2-3 birouri la parter fără telefonie, fără cablu internet. Asta e cu calea ferată din România”, spune el.

Maxim afirmă că situația a fost prezentată drept o soluție temnporară care însă va deveni, cel mai probabil, una definitivă. El adaugă că și la București a avut loc o mutare a sediului Regionalei însă într-un mod pozitiv, Regionala fiind găzduită în sediul Ministerului Transporturilor.

Cum a ajuns clădirea in proprietatea unei firme private

Potrivit ziarului Adevărul, în mai 2009, neîncasând contravaloarea curentului electric furnizat, Electrica a declanşat procedura de executare silită a imobilului deţinut de Regionala Braşov, din str. Iuliu Maniu nr.45 A, Corp B (este vorba de zona Ceasu’ Rău), pentru o datorie financiară de circa 200.000.000 lei vechi (20 milioane lei noi).

La prima şedinţă de vânzare din data de 23.11.2009 s-a licitat la valoarea de 16 milioane lei dar nu s-a prezentat nici un solicitant, procedurile stipulând că, în termen de 30 de zile se reia licitaţia, iar valoarea obiectivului se poate diminua cu 25%. În situaţia în care iar nu se prezenta un solicitant, potenţial cumpărător, preţul este diminuat cu 50%.  În 6 mai 2010 are loc a treia licitaţie (dupe ce nici la a doua licitaţie nu s-a prezentat nimeni), valoarea ajungând la 12 milioane lei , acoperind deja doar o mică parte din datoria către Electrica).

Ulterior Electrica a vândut sediul unei firme private care acum ar vrea să ridice un hotel cum zona este una centrală (în zona Centrul Nou).

Afaceri imobiliare la Brașov cu active imobiliare feroviare

Fosta clădire a CFR SA nu este însă singurul activ din Brașov vânat de rechinii imobiliari și nu numai. Terenul fostei Întreprinderi de Reparaţii Vagoane (CFR SIRV Braşov) de pe Aleea Sânzienelor (în vecinătatea Gării Brașov), rămas mulţi ani în paragină şi transformat într-un desiş de arbori şi arbuşti va deveni un „mini-cartier”. Asta după ce vor fi construite 6 blocuri cu aproximativ 600 de apartamente şi spaţii comerciale. Compania SIRV a aparținut omului de afaceri clujean Călin Mitică însă dezvoltarea ar urma să aibă loc prin compania Exfactor Grup SRL ajunsă de la Mitică la un controversat om de afaceri din Republica Moldova, apropiat al lui Ilan Șor.

Proiectul a fost avizat anul trecut de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a municipiului Braşov. Proiectul se va întinde pe 2,1 hectare. Compania Exfactor a ajuns la omul de afaceri moldovea Vladimir Tonu potrivit publicției bizbrasov.ro. Tonu este un apropiat al lui Ilan Șor, politician moldovean acuzat de implicare în furtul a un miliard de dolari din țara vecină.

Tot pe mâna moldoveanului „venit să arate românilor cum construiesc moldovenii” a ajuns și un alt imobil al SIRV Brașov, cel de pe strada Crișana 31 tot în vecinătatea Gării din municipiu. În septembrie 2019 basarabeanul a depus o cererere de emitere a unui acord de mediu pentru construire locuințe colective pe terenul deținut în trecut de SIRV. (foto generic)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share