Site logo
4 mai 2023

Sindicaliștii au avertizat joi că în perioada următoare ar putea fi declanșată greva generală la metrou, în semn de protest față de imposibilitatea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, în care să fie incluse și majorări de salarii. De asemenea, secretarul general al Unitatea – Sindicatul Liber Metrou s-a plâns de deficitul de personal de la Metrorex.

”Metroul bucureștean transportă în medie 400.000 de călători zilnic. În condițiile în care Metrorex are doar 4% din rețeaua de transport metropolitan, asigurăm aproximativ 20% din cererea de transport din București, care este de două milioane de pasageri pe zi. De zece ani, Metrorex primește doar 73% din necesarul de finanțare anual. În aceste condiții, ne confruntăm cu două probleme majore: lipsa de finanțare și lipsa de personal”, a spus liderul sindical, în cadrul unei conferințe de presă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Bugetul Metrorex pe 2023 nu este aprobat încă

El a arătat că doar în perioada 2020-2021 peste 2.000 de salariați ai metroului bucureștean au ieșit la pensie, iar angajările nu au fost pe măsura plecărilor din sistem. Astfel, în momentul de față Metrorex are 5.100 de salariați, iar pentru respectarea instrucțiilor de serviciu ar fi nevoie de undeva pe la 6.500 de angajați.

”Facem apel la factorii decidenți care trebuie să aprobe bugetul Metrorex pe 2023 să facă acest lucru cât mai curând. Au început negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă 2023-2024 și nu putem negocia nimic dacă nu avem resursele financiare asigurate, așa spune legea”, a mai spus Marian Artimon.

Greva generală la metrou, posibilă în vară

Potrivit liderului USLM, fondul de salarii pe 2023 este egal cu cel din 2020, în condițiile în care inflația cumulată pentru această perioadă a fost de 36,4%. ”Nu le poți cere oamenilor să lucreze mai mult pe un venit mai mic. Avem salariați care îmi spun: <șefule, mă lasă banca fără casă>”, a spus liderul sindical.

Secretarul general al USLM a spus că, în cazul în care până pe 7 iunie, când expiră Contractul Colectiv de Muncă la Metrorex, bugetul societății nu este aprobat și nu se negociază noul CCM, se pot declanșa acțiuni de protest, de la pichetări și mitinguri și până la greva generală la metrou.

Stația Tudor Arghezi nu poate fi pusă în funcțiune din cauza lipsei de personal

Din cauza lipsei de personal, nici noua stație de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 nu poate fi dată în funcțiune, chiar dacă lucrările au fost finalizate. Pentru punerea în funcțiune a acestei stații, a precizat Artimon, ar fi nevoie de încă cel puțin 60 de salariați.

Dacă însă vorbim de preconizata finalizare, în 2027, a lucrărilor la Magistrala 6 de metrou, 1 Mai-Aeroport Henri Coandă, ar mai fi nevoie de un plus de aproximativ 1.200 de salariați la Metrorex, potrivit liderului sindical.

Cât câștigă un mecanic la Metrorex

Dar care sunt salariile la Metrorex, în condițiile în care recent, așa cum a scris Club Feroviar,  trei persoane au fost arestate preventiv pentru că ar fi cerut șpagă la concursurile de angajare la metrou?

Potrivit liderilor sindicali prezenți la conferința de presă, venitul unui mecanic de la metrou ajunge la aproximativ 6.500 de lei net pe lună, în condițiile în care se acordă mai multe sporuri. ”Mecanici veniți de la CFR au plecat înapoi după șase-șapte luni, pentru că nu s-au adaptat condițiilor de muncă în subteran. La noi salariile sunt mai mari și pentru că sunt condiții grele de muncă și mulți nu apucă pensia. Doar de la începutul anului și până acum cinci colegi ai noștri au decedat. Salariul mai mare e, de fapt, o pensie acordată în avans”, a explicat Marian Artimon.

Cât privește cei trei care au fost arestați, este foarte probabil ca ei să fi fost membri ai USLM, în condițiile în care 99% dintre angajații Metrorex sunt sindicaliști. ”Noi am aflat din presă că anul trecut în noiembrie au fost percheziții. Și tot din presă am aflat recent că trei persoane au fost arestate preventiv. Nu știu dacă s-a dat sau s-a luat (mită pentru angajare – n.red.), asta va stabili justiția. Cei trei nu mai sunt membri USLM. Poate în trecut au fost, dar acum au contractele de muncă suspendate”, a spus liderul sindical.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share