Site logo
6 ianuarie 2022

Reprezentanții confederațiilor sindicale care au participat joi la întâlnirea de la sediul Guvernului cu premierul Nicolae Ciucă au propus limitarea numărului de călători în trenuri, în metrou și în tramvaie. Sindicaliștii au mai înaintat și alte propuneri pentru combaterea pandemiei, cum ar fi premierea de către angajator a salariaților vaccinați.

”La un miting de protest, mă pune să stau la distanță de un metru și jumătate unul de celălat, să port mască și să fiu vaccinat. La locul de muncă nimeni nu stă îngrămădit. De ce să stau atunci îngrămădit în mijlocul de transport? Trebuie luate măsuri pentru focarele potențiale de infectare, cum este și cazul mijloacelor de transport în comun”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

El nu a avansat o cifră referitoare la gradul de încărcare al fiecărui mijloc de transport, fie el tren, garnitură de metrou, tramvai sau autobuz, spunând că aceste detalii trebuie stabilite de specialiști. ”Trebuie să reglementăm chestiunea limitativă a transportului public. De exemplu, dacă un mijloc de transport are o anumită capacitate și, să zicem, s-au urcat 50 de oameni deja, să nu mai permit urcarea altora. Altfel, înseamnă că ne batem joc de cetățean și lăsăm doar în seama lui responsabilitatea combaterii pendemiei”, a spus liderul sindical.



Bogdan Hossu: Dacă te-ai vaccinat, să fii premiat de angajator

limitarea numărului de călătoriO altă propunere avansată de sindicaliști la Palatul Victoria vizează o recompensare bănească a salariaților care s-au vaccinat anti covid.

”Se tot vorbește de aceste teste gratuite pentru angajați. Angajatorul are obligația să asigure teste PCR pentru angajații nevaccinați. Atunci am venit și noi și am spus ca cei vaccinați, în contrapartidă, să primească 75% sau 80% din contravaloarea acestor teste PCR, sub formă de primă. Și, în plus, pentru că și statul trebuie să contribuie, pentru acești bani să nu se perceapă impozit și și nici contribuții de asigurări sociale”, a explicat Bogdan Hossu.

Patru miniștri, prezenți la întâlnirea cu sindicaliștii

limitarea numărului de călătoriPrim-ministrul Nicoae Ciucă a discutat joi cu lideri ai centralelor și federațiilor sindicale din România. La discuții au participat și miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Finanțelor, Adrian Câciu, și al Muncii, Marius Budăi.

”Discuțiile, care au avut loc în format hibrid, au vizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, condițiile de muncă și salarizarea. În cadrul întâlnirii, participanții au analizat eficiența măsurilor de protejare a populației, menite să asigure continuitatea serviciilor publice, a derulării afacerilor și a funcționării sistemului educațional. Printre temele analizate s-au numărat măsurile de prevenție, testarea populației, portul măștii, vaccinarea, asistența medicală ambulatorie, accesul la tratament, contextul economic, siguranța personalului medical și recuperarea celor afectați de COVID-19”, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Guvern.

Discuții cu sindicatele, la o zi după emiterea deciziei CNSU

Discuțiile de la Palatul Victoria vin la doar o zi după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit un nou set de măsuri pentru combaterea pandemiei.

Astfel, în România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2. Decizia CNSU conține și prevederi specifice pentru transporturile feroviare, după cum a informat Club Feroviar.

Se propune ca „transportul feroviar să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune din gări, halte, stații sau puncte de oprire, a echipamentelor și garniturilor de tren, procedurile și protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, stațiilor sau punctelor de oprire, dar și în interiorul vagoanelor și garniturilor de tren, gradul și modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului feroviar, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne”.

Limitarea numărului de călători în mijloacele de transport în comun, misiune (aproape) imposibilă

Măsura de limitare a numărului de călători din trenurile CFR Călători și ale operatorilor privați, precum și din garniturile de metrou pare o misiune aproape imposibilă.

Nu este un secret pentru nimeni că operatorul feroviar de stat se confruntă cu o acută insuficiență de material rulant, în condițiile în care Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu a cumpărat nicio ramă electrică din banii europeni pe care i-a avut și îi are la dispoziție. În plus, tot sectorul feroviar se confruntă cu criza de mecanici de locomotivă.

La Metrorex, fostul director general Ștefan Paraschiv a trimis la pensie zeci de mecanici, iar acum criza este acută. Din această cauză, garniturile de metrou circulă și acum pe programul de vară, la intervale mari de succedare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share