Starea de urgență decretată în Republica Moldova a dus la un masiv șomaj tehnic la CFM. Liderii sindicali spun că aproape toți angajații întreprinderii Calea ferată din Moldova sunt acasă, cu 75% din salariu.
Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău (BNS), numărul de pasageri transportați cu trenul a fost în descreștere în lunile ianuarie și februarie. Este adevărat că în primele două luni a scăzut traficul de pasageri la aproape toate tipurile de transport, însă CFM a înregistrat o scădere cu aproape o treime față de aceeași perioadă a anului trecut, notează site-ul Vocea Poporului.
Situația transportului feroviar de pasageri s-a agravat și în perioada imediat următoare, ceea ce a condus la sistarea multor rute. Pe 14 martie, Calea Ferată din Moldova a sistat circulația trenului Chişinău-Socola, au fost suspendate temporar cursele Chișinău-Moscova, Chișinău-Sankt Petersburg, Chișinău-Odesa, precum și Chişinău-Bucureşti. Totodată, de la 17 martie, Gara Chișinău este închisă pe timp de noapte.
Șomaj tehnic la CFM și trafic de mărfuri sistat temporar
În perioada 23–27 aprilie, administrația CFM a sistat transportul de mărfuri. Într-un comunicat de presă, instituția a informat că decizia a fost luată ca urmare a reducerii substanțiale a volumului de tranzit, export, import și transport local de mărfuri. Însă toate solicitările agenților economici de încărcare-descărcare a vagoanelor au fost asigurate.
Adrian Onceanu, directorul general al CFM, a declarat că a fost sistat doar provizoriu transportul de mărfuri, din considerente pur economice. „Așteptăm să se adune încărcături, să putem forma garnituri de 30-35 de vagoane. Mărfurile nu au restricții de circulație, însă unele companii și-au sistat activitatea, de aici și nivelul scăzut de mărfuri pentru import-export”, a explicat Adrian Onceanu.
În prezent, potrivit lui Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, toți angajații de la Calea Ferată din Moldova, cu excepția personalului angajat pentru executarea lucrărilor de urgență, se află în șomaj tehnic. Liderul sindical spune că decizia a fost luată de către administrația întreprinderii după ce în țară a fost instituită starea de urgență. Ion Zaporojan a declarat că pe perioada șomajului tehnic, ce durează de la 16 martie până la 17 mai, feroviarii au venituri lunare în valoare de 75% din salariu.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail