Site logo
18 mai 2022

Compania Telecomunicații CFR SA are în administrare peste 6.000 km de rețea, din care 550 km au fost puși în funcțiune numai anul trecut. Astfel, în România nu există nicio companie de telecom care să aibă o distribuție națională măcar comparabilă cu cea de care dispune societatea din subordinea Ministerului Transporturilor. Prezentarea societății afost făcută de directorul general Mihai Barbu cu prilejul Conferinței de Infrastructură organizate de Club Feroviar și Asociația Industriei Feroviare din România, în perioada 18-19 mai 2022.

Cu sediul central ȋn Bucureşti, iar societatea are la nivel național opt sucursale regionale de telecomunicații: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Cum societatea s-a desprins la finele anilor 90 din Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, regionalele corespund cu ale acesteia.

Grație experienței de peste 20 de ani în domeniu, societatea furnizează servicii de telecomunicații de cea mai înaltă calitate, bazate pe cele mai noi tehnologii, prin utilizarea echipamentelor de ultimă generație, garantând, astfel, securitate pentru orice tip de transmisie: voce, imagine și date.


 


”Plătim salariile la timp și nu sunt mici”

Din punctul de vedere al resursei umane, vorbim de o echipă cu peste 500 de specialiști în domeniul telecomunicațiilor, care asigură funcționarea optimă a rețelei 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte.

”Telecomunicații CFR plătește salariile la timp și nu sunt mici”, a spus directorul Mihai Barbu, adresându-li-se studenților de la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții care au participat la lucrările Conferinței de Infrastructură. El a menționat că societatea pe care o conduce este pregătită și autorizată să execute lucrări specifice sau orice fel de intervenție.



Telecomunicații CFR SA are o rețea impresionantă

Din punctul de vedere al infrastructurii, rețeaua de telecomunicații cuprinde peste 6.000 km de fibră optică interurbană, fiind în continuă expansiune și modernizare. În prezent, rețeaua dispune de puncte de acces ȋn 520 de locuri, inclusiv în toate reşedințele de județ şi oraşele mari din țară precum şi ȋn nouă puncte de trecere a frontierei: Giurgiu, Stamora Moravița, Curtici, Episcopia Bihor, Halmeu Frontieră, Valea Vişeului, Vicşani, Ungheni Prut, Pod Prut Giurgiuleşti.

Gama de servicii este extrem de variată. În afară de ȋntreținerea şi exploatarea de rețele de telecomunicații feroviare şi non-feroviare, care este, de fapt, principalul obiect de activitate și rațiunea care a stat la baza înființării sale, societatea a lansat recent și un serviciu nou, după cum a anunțat Mihai Barbu. Este vorba de serviciul ”dark fiber”, care constă în punerea la dispoziția companiilor interesate a unui fir de fibră optică pentru comunicații de date.

Camere de supraveghere la trecerile la nivel, montate de Telecomunicații CFR SA

Telecomunicații CFR realizează, în afara serviciilor de transport de date și furnizarea de acces la internet, și servicii de proiectare și instalare rețele de comunicații feroviare şi non-feroviare, precum și rețele de fibră optică. De asemenea, societatea realizează instalarea de sisteme de supraveghere feroviare şi non-feroviare. ”Camerele de supraveghere pe care le vedeți la trecerile la nivel cu calea ferată modernizate sunt montate de noi”, a explicat Mihai Barbu.

Societatea asigură transmisiuni digitale DWDM, CWDM & SDH, în condiții de siguranță, acoperire, scalabilitate. În ceea ce privește internetul broadband, acesta are bandă garantată, acces internațional și metropolitan. De asemenea, tot Telecomunicații CFR asigură și internet de tip Wi-Fi în stațiile CF.

Aparat de aer condiționat feroviar

Cum activitatea trebuie diversificată pentru a maximiza resursele și, implicit, profitul, Telecomunicații CFR s-a orientat și către alte activități care nu au legătură cu obiectul principal de activitate.

Astfel, societatea oferă servicii de montaj şi ȋntreținere pentru instalații de aer condiționat. Alte servicii oferit sunt cele de comunicații (ISDN), comunicații de voce și date și aplicații multimedia pentru videoconferințe.

Telecomunicații CFR SA, asociere cu Rețeaua RoEduNet

Societatea are un contract de colaborare cu Rețeaua RoEduNet, care prevede dreptul Telecomunicații CFR SA de a utiliza jumătate din capacitatea rețelei în vederea furnizării și comercializării de servicii specifice.

Rețeaua RoEduNet a fost implementată în anul 2009, cu un număr de 55 de locuri, din care 40 de site-uri add/drop și 15 site-uri de amplificare, fiind capabilă să suporte servicii de transport la 10 Gbps și 40 Gbps pe aceeasi infrastructură.  Este Reţeaua Educaţiei şi Cercetării din România (Romanian NREN – National Research and Education Network), membru al consorţiului GEANT – reţeaua europeană pentru cercetare şi educaţie, membru al TERENA (Trans-European Research and Education Networking Association) și CEENet (Central and East European Networking Association) prin intermediul căreia se oferă servicii de transport de date pentru instituţiile de învăţământ de toate gradele, pentru instituţiile de cercetare, pentru instituţii culturale şi non-profit care au ca obiect de activitate educaţia şi cercetarea.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share