Temă pentru DLAF. Afacerea închirierii de spații pentru funcționarii Ministerului Transporturilor pe fonduri nerambursabile începe să semene cu un tun dat pe bani publici. Prețul plătit pe chiria unui mp e triplu față de cel al pieței iar anunțul a urmat reguli știute doar de către Ministerul Transporturilor.
Realitatea Plus a prezentat recent date despre contractul de închiriere semnat de către Ministerul Transporturilor cu River Development pentru închirierea a 3000 de mp în clădirea London din complexul Sema Park.
Temă pentru DLAF
Detaliile furnizate de televiziunea în cauză dar și de Ministerul Transporturilor pun pe gânduri orice om de bună credință.
Potrivit invitației de participare (căci în acest caz nu a existat o procedură de atribuire a contractului de servicii prin licitație) suma pregătită de minister pentru a fi plătită este de 12 milioane euro pe un contract de șapte ani și 3.000 metri pătrați. Aceasta înseamnă un preț de 47 de euro pe lună, aproape triplul prețului la care anul trecut se închiriau spații în zone consacrate ale Capitalei.
Potrivit unui articol de anul trecut al economedia.ro, chiriile birourilor de clasă A, care au spații libere la închiriere în București se situează între 12,5 euro/mp/lună, în zona de sud și 18,5 euro/mp/lună, în CBD (central business district) , cea mai bine cotată zonă de birouri. Valorile apar într-o analiză realizată de Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.
În zona Pipera-Voluntari, chiriile la spațiile de birouri de clasă A coboară punctual și până la 8 euro/mp/lună.
În luna martie a acestui an revista realestatemagazine.ro informa: „chiar dacă nivelul chiriilor prime din București a continuat să crească în trimestrul al treilea (din 2022 – n.red.), ajungând la 19,5 euro pe metru pătrat pe lună, față de 18,5 euro pe metru pătrat pe lună la începutul anului, Capitala rămâne printre cele mai ieftine destinații din Europa în ceea ce privește acest segment imobiliar. Prin comparație, în Budapesta și Varșovia, chiriile prime se situează la 24,5 și, respectiv, 24 de euro pe metru pătrat pe lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat, de 27 de euro pe metru pătrat pe lună. În capitala Bulgariei, birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro pe metru pătrat pe lună”.
O achiziție dosită
În afara prețului există serioase semne de întrebare privind transparența achiziției. Aceasta s-a derulat legal dar imoral. Inventivii funcționari ai ministerului s-au agățat de un articol (29 aliniat 1 litera a) din legea achizițiilor publice, nr 98 din 2016 care spune că legea nu se aplică cumpărării sau închirierii de terenuri, clădiri existente sau bunuri imobile.
În schimb procedura a urmat prevederile unui Ordin de ministru al Transporturilor (1549/2022) care nu poate fi găsit nicăieri. Nu e de mirare deci că, potrivit răspunsului oferit de MT televiziunii Realitatea Plus, a fost primită o singură ofertă, desigur cea din partea proprietarului clădirii London – Sema Park.
Legea permite deci închirierea unui spațiu în fără prevedeirlor consacrate dar nici nu interzice respectarea prevederilor legii 98 / 2016 dacă se dorește transparența.
Procedura de invitație publică nu este de găsit pe situl achizițiilor publice. Documentația a putut fi găsită într-o secțiune ascunsă a paginii de internet a Ministerului și nu a fost precedată de un anunț public în presă sau pe un site de socializare privind închirierea dorită. Este posibil ca alte elemente să fi limitat deasemenea accesul nedoriților la procedură. Spațiul de birouri a trebuit să aibe nu mai puțin de 2850 mp și nu mai mult de 3150 mp și să nu se afle la mai mult de 4 km de sediul Ministerului.
Un angajat din trei se va muta
Tot miercuri Club Feroviar a informat că cel puțin un angajat din trei ai Ministerului Transporturilor se va muta din toamnă într-o clădire de birouri de lux situată pe malul Dâmboviței. Aceasta cică ar ameliora activitatea de absorbție a fondurilor europene. Funcționarii Ministerului Transporturilor mutați.
Ministerul Transporturilor va închiria un spațiu de 3.780 mp în clădirea Londra din Sema Parc situată pe malul Dâmboviței din București pentru a muta aici birourile a 200 de angajați ai instituției responsabili de absorbția fondurilor europene. Ținând cont de faptul că ministerul are o schema de 600 de angajați ar fi vorba deci de o treime dintre aceștia.
Mutarea a fost anunțată de către proprietarul spațiilor într-o postare miercuri pe site-ul propriu de internet.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail