
Thales se chinuie să inventeze în Franța ceva ce este funcțional de patru ani la Metrorex
Cercetătorii de la Thales, multinațională franceză specializată în sisteme de apărare și securitate, industrie aerospațială, identitate digitală și transport, cu 77.000 de angajați în toată lumea, inclusiv în România, cu o cifră de afaceri de 17,6 miliarde de euro în 2022, se chinuie la Paris să inventeze apa caldă care deja curge la București din 2019. Concret, este vorba de plata cu cardul la metrou.
”Cardul vostru bancar va putea curând să deschidă porțile de la metrou și să înlocuiască biletele” – titrează postul francez BFM TV pe site-ul său un material realizat împreună cu France Presse.
În articol se arată că inginerii de la Thales lucrează pentru a face metrourile mai moderne. ”Obiectivul este de a putea să accesăm transportul înlocuind celebrul tichet cu un telefon sau un card bancar. Uitați de cartela magnetică. Plata fără contact va fi posibilă cu smartphone sau card de credit. Într-un vast laborator din regiunea pariziană, inginerii de la Thales pun la punct porțile de acces ale metroului viitorului”, scriu jurnaliștii din Hexagon, care consideră că ceea ce se pregătește la Thales va reprezenta ”un nou șoc tehnologic”.
”Dezvoltăm infrastructuri care vor fi implementate pentru 15 ani la clienții noștri și în acest interval vor avea loc cinci sau șase actualizări. La fiecare trei ani, este un nou șoc tehnologic care vine. Cea mai mare parte a călătorilor doresc simplitate. Iar simplitatea este reprezentată de telefon sau de cardul de credit”, spune Jean-Marc Reynaud, director general al Thales pentru Sisteme de plată și parking, citat de publicația menționată.
Plata cu cardul la metrou, posibilă la București din 2019
Numai că ceea ce la Paris se numește ”șoc tehnologic” a ”șocat” deja la București în urmă cu aproape patru ani.
Începând de joi, 14 noiembrie 2019, accesul la metroul bucureștean se poate face prin intermediul cardurilor bancare contactless MasterCard sau Visa, indiferent de banca emitentă, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. În cadrul unei demonstrații cu presa, conducerea Metrorex anunța că împreună cu BCR a fost instalat un sistem de plată ultra-modern la noii turnicheți montați în stațiile de metrou, care permite deschiderea porții de acces la simpla apropiere a cardului. La acel moment, plata cu cardul contactless era disponibilă doar în stațiile de metrou Pipera, Aurel Vlaicu, Piața Victoriei 1 si 2, Piața Universității, Piața Unirii 1 si 2, Tineretului și Grozăvești.
Ulterior, programul a fost extins în toate stațiile de metrou, cu excepția celor de pe Magistrala 4, Gara de Nord 2 – Străulești, unde nu a fost înlocuit (nici acum) sistemul de control acces.
Investiție începută de Metrorex în primăvara lui 2017
Introducerea acestui sistem modern de plată a călătoriei a fost posibilă grație unei alte investiții a Metrorex, de înlocuire a vechiului sistem de control-acces în stații, pe bază de cartelă magnetică, ce fusese implementat în anii 1990.
Pe 19 aprilie 2017, Metrorex anunța că ”începe prima etapă a lucrărilor de modernizare a sistemului de control-acces, în stațiile de metrou Republica, Titan şi Nicolae Grigorescu”. După doar cinci luni, societatea de transport subteran din Capitală anunța finalizarea lucrărilor. ”Metrorex a finalizat astăzi, 19.09.2017, lucrările de instalare a echipamentelor de control-acces, ce au constituit prima fază a proiectului de modernizare. Ultimele stații rămase în proiect, Pantelimon și Basarab 1 au fost deschise astăzi publicului călător, cu o zi mai devreme decât a fost anunțat inițial. (…) Prima fază a proiectului a constat în instalarea echipamentelor de control-acces pe Magistralele 1, 2, 3 în 41 de stații de metrou din București, după cum urmează: 20 stații pe Magistrala 1, 14 stații pe Magistrala 2 și 7 stații pe Magistrala 3. Pe parcursul a șase luni, au fost montate în 41 de stații, 1.186 porți batante normale de acces, 36 de porți speciale automate și 26 de porți speciale semi-automate. De asemenea, au fost instalate 113 automate de vândut cartele și au fost modernizate 41 de puncte de vânzare”, se arăta în comunicatul dat publicității la vremea respectivă.
Noile porți de control-acces, realizate de o asociere de firme românești
Este important de menționat faptul că lucrările de înlocuire a sistemului de control-acces la Metrorex a fost realizat de o asociere de firme românești: UTI (lider) – TIAB – Logic IT. Proiectul, în valoare de 149,7 milioane de lei, fară TVA, a fost finanțat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.
În concluzie, se poate spune că inginerii francezi ai multinaționalei Thales se chinuie în 2023 să inventeze ceea ce au realizat inginerii IT români în 2017. Adică cu șase ani mai devreme.
Thales și-a schimbat recent denumirea în GTS și așteaptă acceptul Comisiei Europene pentru a fi preluată de sud-coreenii de la Hitachi (partea de sisteme de transport terestru).
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail